U Kikindi Sedmi dani Suvače

U Kikindi će se održati 7. Dani Suvače, kikindskog mlina na suvi, odnosno konjski pogon. Program, koji će biti posvećen selu Bašaid i papudžijskom zanatu, počinje u 14 sati i trajaće do 20 časova.

Posetioci će imati priliku da čuju zanimljive priče o nadimcima u Bašaidu i Šljapićevom bregu iz knjige ’’Tragovi i sećanja – hronika Bašaida’’, autora Dušana Vlajkova.

Viši muzejski pedagog, Dragan Kiurski, najavio je za RTV, da će u Suvači biti predstavljen papudžijski zanat kroz izložbu predmeta, koji su pripadali papučaru Bošku Vlajkovu, čije su papuče završavale i u Americi.

Takođe, u programu će učestvovati članovi KUD „Bašaid“, a zamirisaće i krofne iz ’’Nadine kujne’’.

Izvor: RTV

Foto: RTV

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime