Насловна ВЕСТИ У Книћу узгајају моравку

У Книћу узгајају моравку

23

У Книћу је покренута иницијатива да се оснује удружење за узгој аутохтоне расе свиња моравка. У овој општини већ десетак домаћинстава узгаја ову расу, али план је да се због потенцијала у прерађивачкој индустрији подстакне што више сточара да гаји моравку. Интересовање су показали и старији  и млађи домаћини, а у првих годину дана радиће се на повећању броја матичних генетских чистих грла.

„Треба имати у виду да се ради о аутохтоној раси свиња, коју је и књаз Милош извозио у Европу. Ради се о сорти врло отпорној на болести, питома је и  лако се гаји. Троши мало хране, једе скоро све и због тога је рентабилна за узгој. Тражи  скромне услове, довољно је да се огради отворени простор, каже Милош Самарџић, иницијатор оснивања Удружења ,,Моравка’’ из Кнића.

Узгајање моравке могла бити једна од развојних шанси Кнића, сматрају у локалној самоуправи ове општине. Наводе да је покренута иницијатива да се отвори и мини кланица.

„Законом су сада дозвољене мини кланице, односно мале прерађивачке линије у склопу пољопривредних газдинстава. То је додатни подстицај за домаћинства. Прерађивачка индустрија меса у нашој општини кроз узгој моравки позиционираће ову шумадијску општину и на мапи сеоског гастро- туризма кроз продају квалитетне хране на самом имању“, каже Илија Радовановић, члан општинског већа за пољопривреду у Книћу.

Велика предност код узгоја моравки су велике субценије. Произвођач по једној крмачи ове аутохтоне расе добија 10.000 динара.  У последње време влада велико интересовање купаца за месо од моравки, које је високог квалитета и специфичног укуса.

Б. Ненковић

фото: Биљана Ненковић