Насловна ВЕСТИ У кошницама нема хране али има пуно варое

У кошницама нема хране али има пуно варое

202

Због несташице хране у кошницама, многи пчелари Поморавља почели су прихрану пчела медним погачама, које се користе углавном крајем зиме, и упозоравају на велику присутност варое, паразитске болести медоносних пчела, која доводи до великих губитака.

Погаче су веома тражене, људи тек када завире у кошницу, виде да нема хране, рекао је данас Танјугу власник продавнице „Златна пчела“ на Градској пијаци у Јагодини.

Он је додао да су веома тражени и препарати за третирање против паразитарних болести одраслих медоносних пчела варое и ноземозе.

Искусни пчелар, члан Друштва пчелара „Поморавља“ из Јагодине, изјавио је Танјугу, да „вароза – крпељ, наноси големе губитке пчелињим друштвима и има је пуно у условима када су слаби приноси нектара“.

Он је истакао да се сузбијање варое, мора веома збиљно схватити, „јер је у питању опстанак пчелињег друштва“, поготово, како је рекао, „што ни једно средство, иако их има много, а ни метода третирања нису сто одсто ефикасни“.

Он је препоручио и третирање против ноземозе, такође паразитарне болести одраслих пчела која наноси велике губитке на пчелињацима.