Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД У КРЊЕВУ КОД ВЕЛИКЕ ПЛАНЕ: Гравитациони подрум само за каберне

У КРЊЕВУ КОД ВЕЛИКЕ ПЛАНЕ: Гравитациони подрум само за каберне

40

Опрема у подруму Миодрага Радовановића постављена је тако да се користи природна гравитација и смањи употреба пумпи, што је најсуптилнија манипулација вином.

Оваква врста винског подрума подразумева погодну конфигурацију терена и вешто архитектонско извођење.

Гравитациони вински подруми реткост су у региону, а у Србији су направљена свега два. Још су ређи они који су посвећени само једној врсти вина. У селу Крњево код Велике Плане постоји један такав, и направљен је само за каберне совињон. Целокупна опрема у гравитационом подруму постављена је тако да се што више користи природна гравитација и смањи употреба пумпи, јер је тај начин, уједно и најсуптилнији за манипулацију вином.

Оваква врста винског подрума подразумева погодну конфигурацију терена и вешто архитектонско извођење. Добит је у томе што се прерада грожђа ради по нешто другачијем принципу него у класичним подрумима. Подрум Миодрага Радовановића у Крњеву није јединствен само по природном паду вина у просторије под земљом, већ и по томе што је направљен искључиво за каберне совињон.

Грожђе се не муља, него отреса

Реткост у манастиру Тврдош

Манастир Тврдош једна је од ретких винарија на Балкану која је у првој декади 21. века, поред старог каменог подрума из 15. века, укопала нови подрум, опремљен најсавременијом опремом. Осим што је уклопљен у постојећи комплекс, специфичан је по модерном технолошком решењу, уз опрему за гравитациони транспорт вина током процеса прераде. Такав процес омогућен је висинским разликама између различитих нивоа подрума због погодне конфигурације терена.

Основна предност је у томе што се у гравитационом подруму грожђе не муља, већ преса ради одоздо. Наиме, уобичајено је да се грожђе прво уноси у подрум под земљу, а на површину износи вино. Миодраг Радовановић с нивоа земље убацује грожђе, а вино се, природним падом кроз фазе производње, спушта у земљу. Овај систем производње у гравитационим подрумима није атракција, већ служи другачијој и, како тврди власник, бољој преради грожђа.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us