Насловна ВЕСТИ У Немачкој на одстрелу 11.000 кока због птичјег грипа

У Немачкој на одстрелу 11.000 кока због птичјег грипа

38

Око 110.000 кока носиља биће убијено због избијања птичјег грипа типа Х5Н8 на једној фарми у северној Немачкој, саопштили су надлежни органи.

Зараза је потврђена на фарми за производњу јаја у Лангвегеу у округу Фехта у северној држави Доња Саксонија, саопштиле су власти округа Фехта, преноси Ројтерс.

Фехта је главни регион за производњу живине. Око фарме на којој је утрвђена зараза уведена је зона изолације у пречнику од три километра, плус зона осматрања у радијусу од десет километара, наводи се у саопштењу. На том подручју се налазе 352 живинарске фарме.

Ширење птичјег грипа у свету забрињава владе и живинарску индустрију јер тај високо заразан вирус пустоши јата, доводи до мера трговинских рестрикција и до ризика од преношења на људе, мада се сматра да је ризик од обољевања људи низак.

Француско Министарство пољопривреде је у јуну широм земље укинуло ограничења за живинарске фарме која се односе на птичји грип, наводећи као разлог престанак епидемије након што је најгора криза те болести икада довела до одстрела 16 милиона комада живине.

Извор: Танјуг

Фото: Pixabay