U Nikincima se uzgajaju i najmanja i najljuća papričica na svetu

Visoke temperature pogoduju uzgoju nekih kultura, a posebno, kažu ratari – ljutim papričicama. U Nikincima kod Rume, porodica Ranitović, pored najljuće, uzgaja i najmanju i najskuplju papriku na svetu.

„Mama čilija“ kako je nazivaju, potiče iz Južne Amerike, sporo niče i raste, a pun rod dostiže samo na visokim temperaturama. Plod veličine 6 milimetara ima najviše pola grama.

– Najmanja paprika na svetu se zove „aj čarapita“, inače je i najskuplja, na svetskom tržištu, njena cena, kilogram suve ide čak i do 20.000 EUR. Lako se gaji kod nas, nema nikakvih problema, samo što je toliko sitna, mnogo vremena oduzima i vrlo je zamorno brati ih – kaže Svetlana Gligorić Ranitović.

Svetlana je seme, na početku, nabavljala u inostranstvu a najveća investicija bio je plastenik. Ove biljke su otporne na bolesti, ne prskaju se hemijom, samo traže mnogo toplote i vode.

– Ljute papričice gajim četiri, pet godina, odlučila sam se za to jer nešto treba raditi, nema ih puno u Srbiji, mali broj ih gaji i što su vrlo interesantne, stalno imate tu igru boja, igru oblika, ljutine, možete mnogo da uradite sa njima, možete i da zaradite. Imam preko 80 različitih vrsta, to jesu biljke iz toplih krajeva, iz Brazila, iz Meksika, ali uspevaju i kod nas – kaže Svetlana.

U Sremu raste i „karolina riper“, najljuća papričica na svetu koja ima oko dva miliona skovila, 100 puta više od domaćih feferona.

Ovi plodovi su zdravi, ali samo kada se koriste u malim količinama. Beru se do oktobra, a zimu najčešće dočekaju u teglicama, izveštava RTS.

razvojnifv.png

RAZNO

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar

Jeste li pravilno zazimili pčele? Ako niste evo koji problemi vas čekaju

Jeste li sigurni da ste dobro pripremili košnice za zimu? Da li su pčele u njima jake? Šta može da