Насловна ВЕСТИ1 У Пивницама црног лука 85 тона по хектару

У Пивницама црног лука 85 тона по хектару

201

Суша током лета, па обимне падавине у септембру неповољно су утицали на повртарске културе, што је отежало и производњу црног лука, међутим, уз наводњавање и примену знања, род ће у селу Пивнице бити спреман за купце.

Јанко Кадлик, инжењер фитомедицине у Задрузи ОЖ „Агроном Деспотово–Пивнице”, која се бави производњом лука на 200 хектара, каже да ће овогодишњи род бити до 85 тона по хектару. Међутим лук је наводњаван три пута недељно.

– Година је била тешка и уз доста наводњавања, успели смо да постигнемо добар род. Тренутно, на овој парцели пролећног лука има на 10 хектара. Кише су стигле касно и оне нам остављају велике проблеме. Лук је требало да покупимо пре две, три недеље, док је било суво време. Сада почиње да ретровегетира, а и долази до појаве фузариозе корена због превелике влажности земљишта, тако да је већ два три процента лука пропало. Биће проблема и око складиштења због појаве чађавице због превелике влаге, али и уз све то род ће бити као и прошлих година – каже Кадлика.

Лук не може да се скупља док је влажан, па се мора чекати идеално време за то. Септембар је, по његовим речима, најгори од свих у последњих десет година колико је он у производњи у поменутој фирми.

Лук, како нам је појаснио, мора да се просуши, да би се земља растресла. Потом иде скупљање лука комбајном, па утовар у хладњаче, након тога на досушивање и регулацију температуре због болести и даље чување до продаје.

Најчешће продају домаћима трговинским ланцима попут “Лидла” , потом “Универа” и “Делезеа” а један део извозе.

– Ове године нам је лук мало крупнији. Међутим, купци не питају ни за крупноћу ни за калибражу, све им треба, јер већина произвођача није успела толико да наводњава, па су им пропали усеви и остали су на ситном луку. Код нас је наводњавано три пута недељно и реч је о високим трошковима, али је сада на ове цене то оправдано. Међутим, ко нема новца да уложи у производњу, у великом је проблему – појашњава Кадлика.

Поред лука, узгајају и кромпир и цвеклу, а како се 20 година баве повртарством и ратарством, дошли су до неколико хиљада хекатара под тим културама.

Задруга ОЖ “Агроном Деспотово – Пивнице” основана је 2001. године као породична фирма. Двадест година касније поседују комплетну механизацију и опрему последње генерације, намењену основној обради земљишта, предсетвеној припреми, комбајне за убирање ратарских култура, специјализоване машине за сакупљање повртарских култура, али и сејачице које су сателитски навођене и намењене прецизној пољопривреди. Поред механизације која је намењана за примарну производњу, поседују и машине за прање, чишћење и паковање повртарских култура, као и објекте за њихово складиштење.

Извор: Дневник

Фото: Pixabay