Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД U Rekovcu održan 8. Sabor levačkih vinogradara i vinara

U Rekovcu održan 8. Sabor levačkih vinogradara i vinara

263

U Rekovcu je, uoči Svetog Trifuna, održan 8.Sabor levačkih vinogradara i vinara sa ciljem očuvanja tradicije vinarstva u levačkom kraju i afirmacije vinara amatera.

U ovogodišnjoj konkurenciji, od 90 uzoraka vina, stručni žiri je odlučio da u kategoriji belih vina prvo mesto pripadne Lazaru Stepanoviću iz Lepojevića, u kategoriji rozea najbolje je vino Nikole Tomića iz Riljca, a u kategoriji crvenih vina prvo mesto zauzeo je Dušan Miletić iz Oparića.

– Vinogradarstvo i vinarstvo u našoj porodici ima tradiciju dugu oko sto godina. Imamo oko pet hektara pod vinogradima. Vina pravimo, pre svega, za svoje potrebe i malo za prodaju. Prošla godina bila je zahtevna, ali smo izvukli najbolji kvalitet vina – rekao je Dušan Miletić.

U okviru manifestacije stručnjaci Poljoprivredno savetodavno stručne službe iz Jagodine održali su predavanje o uzgoju autohtonih sorti grožđa – prokupca i tamjanike, koje imaju niske prinose, ali daju veoma kvalitetna vina.

– Važno je da se ove autohtone sorte promovišu kroz etno turizam ovog kraja, da se podstiče proizvodnja i da se što više zasada podiže. Svake godine imamo subvencije za podizanje višegodišnjih zasada vinove loze – rekla je tehnolog i savetodavac u PSSS Jagodina Vesna Jevtić.

Ovaj sabor, koji je održan u prostorijama Poljoprivredno veterinarske škole u Rekovcu, dobra je prilika za promociju škole čiji učenici takođe učestvuju u proizvodnji vina.

– Cilj nam je da na teritoriji Levča pokrenemo kvaliteniju proizvodnju vina. Bilo bi dobro kada bi naše vinogorje dobilo oznaku o geografskom poreklu, kako bi pokazali Srbiji i Evropi šta mi imamo, a imamo čistu, predivnu prirodu i fenomenalne uslove za vinograde – rekao je direktor škole Ljubiša Stevanović.

Levačko vinogorje, koje obuhvata oko 400 hektara, a stručnjaci kažu da je jedinstveno i karakteristično u odnosu na druga vinogorja Srbije. Klimatski, zemljišni i topografski uslovi garantuju odličan kvalitet grožđa. Levač je prepoznatljiv i kao zdrava, nezagađena sredina pa zato ima predispozicije i za organsko vinogradarstvo.

Tekst: Jelena Lukić

Foto: Dušan Miletić