U Rekovcu Prva smotra poljoprivrednih škola

Poljoprivredno- veterinarska škola iz Rekovca bila je domaćin Prve regionalne smotre poljoprivrednih škola i na jednom mestu okupila srodne škole iz Srbije, Severne Makedonije, Hrvatske i Republike Srpske. Cilj okupljanja je bio da učenici i profesori poljoprivrednih škola pokažu u čemu su najuspešniji na svojim ekonomijama i u obrazovanju, kao i koji su im problemi zajednički i kako da ih reše.
„Razmenićemo iskustva i ideje o napredovanju u obrazovanju i vaspitanju. Problem naše škole u Rekovcu dugo je bio kako da privučemo veći broj učenika, ali ga polako rešavamo“, rekao je Ljubiša Stefanović, direktor Poljoprivredno- veterinarske škole u Rekovcu.

Osim učenika i profesora iz Svilajnca, Vršca, Prokuplja, Kraljeva, Aleksinca, Aleksandrovca, Šapca, Pirota i drugih gradova Srbije, svoju prezentaciju imali su đaci iz Skoplja, Čakovca, Bijeljine i Bedekovčine.
„Postojimo od 1950. godine i pokušavamo na najbolji način da obrazujemo 1 000 učenika. Posedujemo ekonomiju od 104 hektara, farmu goveda od 30 grla i četiri plastenika, gde naši učenici obavljaju praktičnu nastavu. Imamo i prerađivačke kapacitete, mini pekaru i mlekaru“, rekao je Zoran Despotović, direktor Poljoprivredne škole iz Bijeljine.
Na smotri se predstavila i Poljoprivredna škola iz Vršca, a učenik četvrte godine Veljko Omčikus kaže da njihova škola ima slogan: Škola za sve, top zar ne!
„Ranijih su školu upisivali samo oni čiji roditelji žive na selu i obrađuju zemlju. U poslednje vreme sve više dece iz grada pohađa poljoprivredna zanimanja i na ekonomiji obavljaju praktičnu nastavu. Naša škola pruža mogućnost da, učenik redovno pohađa za poljoprivrednog tehničara, a vanredno za veterinarskog. Tako smo na kraju školovanja obučeni za dva zanimanja“, kaže Omčikus.
Rosana Mladenovska profesor u školi iz Skoplja, koja je osnovana 1964. godine, kaže da učenici njihove škole na svojoj ekonomiji prave med, začine, gaje lekovito bilje, kačkavalj i čuveni makedonski ajvar.
„U naš ajvar stavljamo samo pečene paprike i plavi patlidžan i u tome je jedina tajna“, otkriva Mladenovska.
Plan je da ova smotra postane tradicionalna, te će se sledeće godine učesnici sastati u nekom drugom gradu.

Tekst i foto: Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18