Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ U Rekovcu Prva smotra poljoprivrednih škola

U Rekovcu Prva smotra poljoprivrednih škola

326

Poljoprivredno- veterinarska škola iz Rekovca bila je domaćin Prve regionalne smotre poljoprivrednih škola i na jednom mestu okupila srodne škole iz Srbije, Severne Makedonije, Hrvatske i Republike Srpske. Cilj okupljanja je bio da učenici i profesori poljoprivrednih škola pokažu u čemu su najuspešniji na svojim ekonomijama i u obrazovanju, kao i koji su im problemi zajednički i kako da ih reše.
„Razmenićemo iskustva i ideje o napredovanju u obrazovanju i vaspitanju. Problem naše škole u Rekovcu dugo je bio kako da privučemo veći broj učenika, ali ga polako rešavamo“, rekao je Ljubiša Stefanović, direktor Poljoprivredno- veterinarske škole u Rekovcu.

Osim učenika i profesora iz Svilajnca, Vršca, Prokuplja, Kraljeva, Aleksinca, Aleksandrovca, Šapca, Pirota i drugih gradova Srbije, svoju prezentaciju imali su đaci iz Skoplja, Čakovca, Bijeljine i Bedekovčine.
„Postojimo od 1950. godine i pokušavamo na najbolji način da obrazujemo 1 000 učenika. Posedujemo ekonomiju od 104 hektara, farmu goveda od 30 grla i četiri plastenika, gde naši učenici obavljaju praktičnu nastavu. Imamo i prerađivačke kapacitete, mini pekaru i mlekaru“, rekao je Zoran Despotović, direktor Poljoprivredne škole iz Bijeljine.
Na smotri se predstavila i Poljoprivredna škola iz Vršca, a učenik četvrte godine Veljko Omčikus kaže da njihova škola ima slogan: Škola za sve, top zar ne!
„Ranijih su školu upisivali samo oni čiji roditelji žive na selu i obrađuju zemlju. U poslednje vreme sve više dece iz grada pohađa poljoprivredna zanimanja i na ekonomiji obavljaju praktičnu nastavu. Naša škola pruža mogućnost da, učenik redovno pohađa za poljoprivrednog tehničara, a vanredno za veterinarskog. Tako smo na kraju školovanja obučeni za dva zanimanja“, kaže Omčikus.
Rosana Mladenovska profesor u školi iz Skoplja, koja je osnovana 1964. godine, kaže da učenici njihove škole na svojoj ekonomiji prave med, začine, gaje lekovito bilje, kačkavalj i čuveni makedonski ajvar.
„U naš ajvar stavljamo samo pečene paprike i plavi patlidžan i u tome je jedina tajna“, otkriva Mladenovska.
Plan je da ova smotra postane tradicionalna, te će se sledeće godine učesnici sastati u nekom drugom gradu.

Tekst i foto: Biljana Nenković