U Ruskom Krsturu počinje berba paprike

Povrtari iz Ruskog Krstura i područja opštine Kula od ove sedmice počeće da beru crvenu papriku “slonovo uvo” od koje se najčešće pravi ajvar.

Pre berbe u Krsturu je održana privredna i turistička manifestacija “Dani krsturske paprike” posle koje, po tradiciji, poljoprivredna gazdinstva započinju ovogodišnje ubiranje plodova.

Ruski Krstur odavno je poznat po uzgoju crvene paprike, pa u selu ima desetak otkupnih mesta gde povrtari rod donose na prodaju, a kupci dolaze i velikim kamionima papriku odnose širom Srbije, ali i u okolne zemlje.

– Pod paprikom je ove godine oko 500 hektara, na 95 posto njiva je “ajvaruša”, a na ostalim površinama babura i paradajz-paprika – navela je predsednica Udruženja proizvođača paprike Dušica Oros.- Može se reći da se paprika, osim u Krsturu, sve više gaji i u okolnim mestima, ali i dalje u ataru Krstura ima najviše površina gde je posejana paprika.

Koliko će rod biti težak, odnosno koliko će biti paprike po hektaru, predsednica Udruženja proizvođača paprike nije mogla da kaže jer se za to mora sačekati da krene berba.

– Kao i svake godine, biće paprike i prve i druge klase, ali koje će biti više, znaćemo kada počne berba. Znamo da svi povrtari nisu mogli papriku da sačuvaju od vrućine jer nisu imali postavljene mreže za zasenu. To je i razlog što je na mnogim posedima paprika izgorela od sunca i ima fleke pa će se prodavati po nižoj ceni – kaže Dušica Oros.

Sada se još ne može reći ni koliko će na veliko koštati kilogram paprike prve klase jer to zavisi od potražnje, ali Oros ističe da cena ne bi smela da bude niža od 120 dinara.

– Troškovi proizvodnje znatno su veći nego prošle godine. Koliko su oni viši govori i to što ima povrtara koji su lane imali paprike na četiri hektara, ove godine su posejali na duplo manjoj površini, a više novca su uložili nego lanjske setve – naglasila je Dušica Oros.

Povrtar iz Ruskog Krstura Vlada Boćanec ima pod paprikom jutro i po. On nije optimista u pogledu kvaliteta roda i smatra da će imati svega 20 do 30 odsto “ajvaruše” prve klase.

– Paprika je toploljubivo povrće i dobro se nosi s temperaturama do 32 stepena, ali kada dnevne temperature pređu taj podeljak na skali, paprika počne da gori pa tragovi od ožegotina ostaju na njoj i takav rod se ne može prodati kao prva klasa – kazao je Boćanec. – Zato se nadam da će druga klasa biti bar 50 dinara kilogram, jer bih s tom cenom isplatio troškove proizvodnje i nešto i zaradio.

Što se tiče radne snage, Dušica Oros kaže da se javljaju grupe sezonaca od ranijih godina, ali da ima ponuda i da se angažuju državljani iz drugih, nama dalekih zemalja, Nepala i Avganistana.

– Ako ne bude bilo dovoljno domaće radne snage, uposlićemo i radnike iz inostranstva. Sezonci na ovom poslu mogu zaraditi 350 dinara po radnom satu – kazala je Dušica Oros.

Izvor: Dnevnik

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar