Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД U selu Malča „vratili” zaboravljenu crnu tamnjaniku

U selu Malča „vratili” zaboravljenu crnu tamnjaniku

446

Iz manastira Bukova kod Negotina stara sorta grožđa „crna tamnjanika” dospela je u okolinu Niša, gde se porodica Jović, u podrumu Malča decenijama uspešno bavi vinogradarstvom i vinarstvom. Bora Jović uz kalem grančice iz manastira dobio je i blagoslov da je uzgaja i trenutno ima dva vinograda, jedan ogledni i drugi proizvodni – modrean vinograd na dva hektara pod ovom  sortom vinove loze. Jedna loza krasi i dvorište njihove vinarije u Malči.

– Činjenica je da vinari nemaju veliko iskustvo sa tamnjanikom, jer je ona svoj preporod doživela pre desetak godina. Ova domaća, autohtona sorta ima veliki vinski potencijal, ali je teška za gajenje. Podložna je plamenjači. a osetljiva i na druge bolesti  jer ima tanku pokožicu – objašnjava Jović, prezadovoljan kvalitetom vina od ove sorte.

– Nagrada za njen uzgoj su vrhunska vina, jer može da sadrži i preko  300 grama šećera po litru isceđene šire. Od nje se mogu proizvoditi suva vina, ali i dezertna, jednostavno veoma aromatična zrna koja ne liče ni na jednu drugu sortu – ističe Jović koji zajedno sa stručnjacima u svojim vinogradima i vinariji traži najfiniji način da sačuva i pretoči specifičnu aromu tamnjanike u čašu ljubitelja vina.

– Imamo tri stila, odnosno od od crne tamnjanike proizvodimo  crveno vino, i roze naravno, ali i belo vino od crnog grožđa. Godišnje napunimo 10 hiljada boca – kaže Jović.

– Najpopularniji je roze od crne tamjanike, polusladak, izrazitih aroma jagode i maline i kao takav naročito je popularan među damama. Savršen je par laganim voćnim dezertima. Crveno vino od tamjanike je potpuno jedinstveni izraz ove sorte. Arome višnje, crne trešnje, lagano telo i diskretna slast u završnici čine ovo vino pravim izborom za svaku priliku. Vino odležava u hrastovim  barik buradima godinu dana. Idealan je izbor za roštilj, mućkalicu i čokoladu – ni belo vino, po rečima ovog vinara, ne zaostaje po kvalitetu i aromi.

– Belo vino od crne tamjanike jedinstveno na našem tržištu. Vino je belo, ali na bukeu donosi uticaj crvene sorte koju ne vidite očima i pije se dobro rashlađeno iz čaše koja magli na niskoj temperaturi. Inovativnost u našem pristupu pokazuje potencijal sorte i pravi je dragulj za sve ljubitelje i poznavaoce vina. Arome ruže, vinogradarske breskve i kruške upotpunjuju domaću kuhinju – pitu sa sirom, spanaćem, proju i ostale lake zalogaje – rekao je Bora Jović za Dobro jutro.