U Skoplju održan četvrti Svetski praznik vranca

Ljubitelji vina sa Balkana i ove godine, proslavili su 5. oktobar Svetski praznik vranca –Vranec World Day. U Skoplju je ovaj značajan dan za sve one koji vole crne sorte vina obeležen predavanjima, radionicama i degustacijom preko pedeset „vranaca“ proizvedenih u Severnoj Makedoniji. Četvrti put za redom okupili su se proizvođači iz cele regije, kao i eksperti kako bi promovisali vranac na svetskom i evropskom tržištu. Elena Mladenovska Jelenković, izvršna direktorka asocijacije Wines of Macedonia naglasila je da je ovakvo okupljanje promocija vinske baštine i autohtonih balkanskih vrsta, što vranac po genetskom istraživanju jeste.

– Vranac je veliki potencijal balkanskog podneblja u periodu kada se vinoljubci uglavnom okreću autohtonim sortama koje traju vekovima. Balkan Wine Network u saradnji sa FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) radi na stvaranju strategije za promociju Balkana kao vinskog regiona. Ovaj projekat će biti od pomoći da se stvore snažni vinski sektori i da radeći zajedno na onome što nas ujedinjuje, a ne deli, uvrstimo naša vina u mapu svetskih vina – izjavila je Elena Mladenovska Jelenković.

Tekst: Zorica Dragojević

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar