Насловна ВЕСТИ У Србији 7.000 органских произвођача

У Србији 7.000 органских произвођача

245

У Србији се скоро 7.000 произвођача бави органском производњом, чији је извоз у 2021. био вредан готово 60 милиона евра, изјавила је државна секретарка у Министарству пољопривреде Милица Ђурђевић.

– Последње две деценије тржиште пољопривредних и прехрамбених производа карактерише растући тренд тражње за аутентичним и традиционалним производима који поседују специфичности поднебља са којег долазе. Управо из тих разлога, систем заштите ознаке географског порекла има изузетну вредност – рекла је Ђурђевићева на 16. Међународном сајму Етно хране и пића.

Она је подсетила да Србија тренутно има 48 пољопривредних и прехрамбених производа који су заштићени неком од ознака географског порекла и нагласила да такав производ омогућава произвођачу да оствари бољи пласман, вишу цену производа и виши ниво поверења купаца.

Тиме се директно доприноси подизању нивоа конкурентности домаће производње, што је један од приоритетних циљева пољопривредне политике, саопштило је министарство.

Будући да тржишта развијених земаља имају огромну потребу за увозом органских производа, једна од шанси српске пољопривреде је такође и производња органских производа.

Међународни сајам Етно хране и пића одржава се ове године од 24. до 27. новембра на Београдском сајму.

На сајму су изложени национални специјалитети, производи карактеристични за ужа географска подручја, који су најчешће рађени ручно и од органски гајених сировина.

Реч је о производима са заштићеним географским пореклом или онима чија се заштита препоручује.

Извор: Танјуг

Фото: Pixabay