Насловна ВЕСТИ2 У Србији могућа несташица неких сорти семенског кукуруза

У Србији могућа несташица неких сорти семенског кукуруза

52

На тржишту семенског кукуруза у Србији ове године ће вероватно недостајати довољне количине и тражених сорти кукуруза јер га још нема довољно у продаји, рекли су произвођачи и увозници те робе.

Стручни сарадник дорадног центра БСП из Србобрана Мирослав Малешевић рекао је да је за овогодишњу сетву кукуруза на око милион хектара у Србији потребно око 20.000 тона семена.

– Надлежне институције и лабораторије треба да појачају контролу квалитета увозног семена кукуруза како не би ушло семе слабије клијавости и лошије генетске чистоће – рекао је Малешевић за Бету.

Руководилац Одељења за маркетинг у Институту за кукуруз „Земун Поље“ Живота Јовановић оценио је да семенски кукуруз можда неће недостајати по количини, већ по врстама појединих хибрида.

– Сада су најтраженије сорте хибрида са краћом вегетацијом и погодношћу за бербу комбајном, јер нема довољно радне снаге – рекао је Јовановић.

Додао је да је Србија до 2002. године производила довољно семенског кукуруза за домаће потребе, а да су тада на тржиште ушле иностране фирме које га увозе. То је, према његовим речима, разлог зашто су домаће фирме морале да нађу тржиште за своју робу у иностранству.

Институт за кукуруз Земун поље, како је рекао, данас ту робу извози у двадесетак земаља и спреман је да домаћем тржишету понуди семе кукуруза за око 250.000 хектара. Он је рекао да је семенски кукуруз тог Института поскупео око 300 динара у односу на прошлу годину.

Директор фирме КWС Србија Павле Скленар изјавио је да је та фирма припремила количину семена која је оквирно за 10% већа од плана за 2021. годину.

– Мања понуда од тражње на тржишту можда је и последица повећаног интересовања за сетву кукуруза због добре цене која је за неких 30% виша него прошле године – рекао је Скленар.

Додао је да ће на тржишту можда недостајати најтраженији хибриди кукуруза, јер се они традиционално увек први и продају.

Цена семенског кукуруза који испоручује КWС на тржиште Србије ове године је, како је рекао, за 100-200 динара по врећи виша у односу на претходну годину

КWС Србија, према његовим речима, производи највећи део семена кукуруза у Србији, а одређене мање количине увози из Мађарске и Француске.

Извор: Бета