Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА У СРБИЈИ СВЕ ПОПУЛАРНИЈЕ „NO-DIG“ БАШТE: Без мотике и хемије поврће добро...

У СРБИЈИ СВЕ ПОПУЛАРНИЈЕ „NO-DIG“ БАШТE: Без мотике и хемије поврће добро рађа

212

Ко мисли да нема повртњака без мотике и окопавања, тај се вара. Има и те како, а поврће које се гаји на овај начин подједнако је квалитетно и укусно као оно које расте у „класичној“ башти. Овај начин садње и узгоја зове се „no-dig“, у преводу „без копања“, и у Србији има све више поклоника. Уместо да се окопава, земља се компостира и малчира, док се коров елиминише уз помоћ обичног картона.

Пише: Жељко Дулановић

Многобројне су предности ове методе, кажу њени поклоници. Немања Костић (37) са супругом Мартином и двоје деце на овај начин поврће гаји од пре четири године. У селу Врнчани код Такова „без копања“ обрађује башту на око 15 ари и део онога што произведе прода, а купци су, каже, презадовољни.

На овај начин може да се узгаја све од поврћа, а успех зависи највише од поштовања правила рада у “no-dig” башти. Поред поврћа, на овај начин гајимо и зачине и, с обзиром на то да не користимо никакву хемију, приноси су одлични. Од штеточина које највише нападају купусњаче, бранимо се антиинсект мрежом – каже Костић.

„No-dig“ башту најбоље је формирати пред зиму или у рано пролеће, док вегетација још мирује. Преко тла, које се претходно покоси и физички очисти, положи се картон у два слоја који спречава раст корова, па се преко картона у ширини леје набаци 10 до 15 центиметара компоста. Стазе између леја посипају се струготином или сечком, која је самлевено грање.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us