U SUBOTU, 11. FEBRUARA, U NOVOM SADU: Naučno – stručni skup povrtara Srbije

Februar rezervisan za savetovanje proizvođača povrća, oni to znaju u s nestrpljenjem očekuju. Vojvođansko društvo povrtara, Akademijski odbor za selo Srpske akademije nauka i umetnosti i Kongresni centar „Master“ Novosadskog sajma, u subotu 11. februara organizuju 22. Naučno – stručni skup povrtara u velikoj sali Master cenra Novosadskog sajma.

Brojni problemi koji prate proizvodnju povrća, ali i svetli primeri njihovih prevazilaženja, dovoljno su dobar razlog da se na samom početku ove proizvodne godine okupe povrtari iz cele Srbije, ali i regiona. Ovo će biti prilika da se razmene iskustva, posavetuje s predstavnicima domaćih i inostranih firmi čiji su proizvodni programi usko povezani s povrtarstvom, da se okupe predstavnici agrarnih medija i renomirani stručnjaci iz ove oblasti.

U 9 sati počinje okupljanje i pšrijavljivanje učesnika, a u 10 predavanja.

Dr Žarko Ilin, profesor povrtarstva na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, izneće presek stanja u proizvodnji povrća u Srbiji i govoriće o pravcima daljeg razvoja. Biće reči i o novim tehnologijama u redukovanom sistemu navodnjavanja (RDI), o teškoćama u zaštiti s kojima se sreću naši povrtari posle ukidanja brojnih aktivnih materija u Evropi i Srbiji, o fitoplazmama u povrću, kontroli lisnih vašiju na povrću, moljcima na kupusnjačama i u krompiru i mogućnostima zaštite…

Posetioci će u holu moći da razgledaju svojevrsnu izložbu povrća i da se upoznaju sa  proizvodnim programima domaćih i inostranih firmi vezanih za povrtarstvo.

Svetlana Mujanović

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar