Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ U SUBOTU NA NOVOSADSKOM POLJOPRIVREDNOM FAKULTETU: Tradicionalno savetovanje voćara

U SUBOTU NA NOVOSADSKOM POLJOPRIVREDNOM FAKULTETU: Tradicionalno savetovanje voćara

307

Društvo voćara Vojvodine zakazalo je za subotu, 10. decembar, Osamnaesto savetovanje voćara. Održaće se u velikom amfiteatru Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, a kako je najavljeno, počeće u 10 časova. Na otvaranju savetovanja govoriće prof. dr Zoran Keserović, predsednik Društva voćara Vojvodine, prof. dr Nedeljko Tica, dekan Poljoprivrednog fakulteta, mr Jelena Nestorov Bizonj, predsednica Zadružnog saveza Vojvodine i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vladimir Galić.

Radni deo savetovanja počinje predavanjem profesora Keserovića o novim izazovima u proizvodnji jabuke, trešnje i kajsije, s posebnim osvrtom na tehnologije, sorte i podloge. Slede predavanja Jovana Knjeginjić iz „Delta agrara“, o iskustvima u proizvodnji klupskih sorti jabuke i prof. dr Nenada Magazina o suzbijanju skalda kod jabuke.

U panel diskusiji posle kafe pauze, na temu „Novi izazovi u plasmanu i potrošnji jabuke – kako dalje“ učestvuju prof. dr Zoran Keserović, Kolinda Krehorović iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Julka Toskić iz kompanije AgroBrand-Srbija, Mitar Deurić, vlasnik COPA – cooperative of Pannonian apples d.o.o, Dušan Milivojević iz Apple World d.o.o. iz Riđice, Nikola Kotarac, direktor Zemljoradničke zadruge „Složni voćari“ iz Novog Slankamena i Zoran Đukanović, iz firme „Dobro voće“ iz Slankamena. Saetovanje se nastavlja predavanjima na još tri aktuelne teme našeg voćarstva:

Iskustva Srbije u suzbijanju bolesti i štetočina kod oraha, leske i trešnje: dr Marko Injac, Jovanka Petrović i dipl. ing. master Petar Jeličić.

Iskustva u proizvodnji sorti oraha sa lateralnom rodnošću: Dragan Madžovski iz kompanije Cendler Orah,

Iskustva u proizvodnji stonih sorti maline – nova šansa malinarstva: Božo Joković, direktor Zemljoradničke zadruge „Agro eko voće“ iz Arilja.

Pitanja i odgovori, i aktivno učešće u diskusiji voćara iz cele zemlje i iz okruženja obeležje je ovog tradicionalnog okupljanja. Savetovanje se, po pravilu, završava druženjem, u kojem se uvek mogu čuti inspirativna i korisna iskustva i razmene mišljenja i znanja.