Насловна ВЕСТИ У Шумадији и Поморављу суша већ узима данак

У Шумадији и Поморављу суша већ узима данак

19


Пољопривредни стручњаци из Јагодине оцењују да су сви усеви у Поморавском округу у проблему због недостатка влаге у земљишту. Уједначена и обилнија киша потребна је свим ратарским културама, крмном биљу али и поврћу које се производи на отвореном, као и купинама и другом воћу. Зима је била сува, а прва обилнија киша овог пролећа пала је на Ђурђевдан и помогла је равномерном ницању кукуруза али и пшеници која сада лепо изгледа, у фази је класања, цветања и наливања зрна, а да би се остварио пун принос у жетви, потребно јој је још кише. На неким њивама виде се пожутеле биљке и испуцала земља, а посебно су угрожени усеви на парцелама на којима није посејано декларисано семе, а није примењена ни пуна агротехника, рекли су јагодински агрономи за Тањуг.
У Поморавском и Шумадијском округу под ораницама и баштама је више од 236.000 хектара, а последњих 35 година количина падавина смањена је за око 900 милиметара, суше су све чешће и примају карактер елементарних непогода, а само један одсто пољопривредног земљишта се наводњава, један је од резултата анализе коју су урадили стручњаци Сектора за пољопривреду Регионалне привредне коморе за Шумадију и Поморавље.
Ова анализа показује и да је у Поморавском округу производња кукуруза, иначе најзаступљеније житарице, самњена за 40, поврћа за 65 одсто, крмног биља за 31, шећерне репе и соје за 20 и сунцокрета за 14,5 процената.
Ситуацију још тежом чине и високе температуре ваздуха током лета са тропским данима и ноћима као и недеовољне резерве зимске влаге.
Ј. Б.