U Šumadiji preporučuju analizu i prihranu pšenice

U drugoj polovini februara stručnjaci preporučuju prihranu pšenice, u zavisnosti od faze bokorenja. Pre toga poželjno je uraditi analizu zemljišta na hraniva. Kako je izjavio Kamenko Bratković, naučni saradnik Centra za strna žita i razvoj sela u Kragujevcu, sada je pravo vreme za prihranu useva, koji su u višim fazama bokorenja.

– Usevi su generalno u dobrom stanju i na poljima za sada nema znakova bolesti. Ratari treba da počnu sa prihranom tamo gde je bokorenje pšenice u višoj fazi. Ukoliko je usev u nižim fazama bokorenja može se još sačekati sa prihranom. Vreme i količinu prihrane ratari treba da odrede u zavisnosti od stanja na njivama – kaže Kamenko Bratković.

Vremenski uslovi prošle jeseni i ove zime su generalno odgovarali feno fazama poput bokorenja. Stručnjaci su zadovoljni stanjem useva pšenice u Šumadijskom okrugu. Prošle jeseni posejano preko 20.000 hektara hlebnog žita, a preko 80 odsto površina zasejano je u optimalnom roku, za razliku od ranijih godina kada je kasnila zbog suše.

Pšenica se zimi nalazi u fazi mirovanja, ali sa lepim vremenom  se budi i počinje aktivno bokorenje. U toj fazi ona se prihranjuje azotnim đubrivima. Jedan, manji  deo ovog hraniva pšenica dobija prilikom setve, oko jedne trećine. U februaru je važno da pšenica dobije ostatak prihrane.

– Ako ne bude padavina u narednom periodu, savetuju  se agrohemijske analize, kako bi se stekao uvid o stanju hraniva u zemljištu zasejanih ovom ozimom kulturom – dodaje Bratković.

Ukoliko je zima obilovala kišom i snegom tada se u zemlji gubi azot zbog ispiranja. Manje padavina znači veću uštedu ratarima. Ko nije uradio analizu zemljišta može da je uradi i u drugoj polovini februara. Analiza će tačno pokazati šta nedostaje u zemlji za pravilan razvoj pšenice. Prihrana se može obaviti u dve faze, jedna sada, a druga za dve do tri nedelje.

Tekst i foto: Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18