Насловна РАЗНО У Шумадији задовољни приносом кукуруза

У Шумадији задовољни приносом кукуруза

784

Принос кукуруза по хектару у Шумадији ове године је од седам до 11 тона, а сунцокрета око три тоне. Прошле године  кукуруз је због сушног лета на преко 50.000 хектара у Шумадији дао принос од четири до седам тона, због чега ову годину оцењују једном од успешнијих.

Временски услови за јаре ратарске културе у овом делу Србије биле су повољније него ранијих година. А према оцени стручњака, сунцокрет, соја и кукуруз су боље поднели временске неприлике од стрних жита. Ови подаци саопштени су данас на Данима поља, традиционалној манифестацији која се одржава на крају сваке ратарске сезоне.

Дани поља ове године организовани су у селу Мало Крчмаре код Крагујевца, на огледном пољу домаћина Марка Костића из тог села. Стручњаци и пољопривредници, као и сваке године имају прилику да се окупе и сумирају  резултате.

„У односу на последње две године, ова је била доста повољнија за кукуруз и задовољнији сам његовим приносом, него пшеницом. Међутим, принос кукуруза  неће извући ову ратарску годину, јер је генерално у пољопривреди била лоша ситуација“, каже Марко Костић из села Мало Крчмаре.

На огледном пољу код Костића посејано је 17 домаћих хибрида. Љиљана Вуксановић, саветница за ратарство Пољопривредне стручне службе Крагујевац наводи да је сврха оваквих огледних поља  упоредно посматрање како се који хибрид понаша у истим агроклиматским условима.

„Било је доста падавина у току маја и јуна, затим олујних киша. Биљке су имале мањи пораст у висину, али је принос сасвим добар. Најважније је да је било падавина у време наливања зрна и то је разлог већег приноса сунцокрета и кукуруза у Шумадији ове године“, рекла је Љиљана Вуксановић