Насловна РАЗНО U Šumadiji zadovoljni prinosom kukuruza

U Šumadiji zadovoljni prinosom kukuruza

1012

Prinos kukuruza po hektaru u Šumadiji ove godine je od sedam do 11 tona, a suncokreta oko tri tone. Prošle godine  kukuruz je zbog sušnog leta na preko 50.000 hektara u Šumadiji dao prinos od četiri do sedam tona, zbog čega ovu godinu ocenjuju jednom od uspešnijih.

Vremenski uslovi za jare ratarske kulture u ovom delu Srbije bile su povoljnije nego ranijih godina. A prema oceni stručnjaka, suncokret, soja i kukuruz su bolje podneli vremenske neprilike od strnih žita. Ovi podaci saopšteni su danas na Danima polja, tradicionalnoj manifestaciji koja se održava na kraju svake ratarske sezone.

Dani polja ove godine organizovani su u selu Malo Krčmare kod Kragujevca, na oglednom polju domaćina Marka Kostića iz tog sela. Stručnjaci i poljoprivrednici, kao i svake godine imaju priliku da se okupe i sumiraju  rezultate.

„U odnosu na poslednje dve godine, ova je bila dosta povoljnija za kukuruz i zadovoljniji sam njegovim prinosom, nego pšenicom. Međutim, prinos kukuruza  neće izvući ovu ratarsku godinu, jer je generalno u poljoprivredi bila loša situacija“, kaže Marko Kostić iz sela Malo Krčmare.

Na oglednom polju kod Kostića posejano je 17 domaćih hibrida. Ljiljana Vuksanović, savetnica za ratarstvo Poljoprivredne stručne službe Kragujevac navodi da je svrha ovakvih oglednih polja  uporedno posmatranje kako se koji hibrid ponaša u istim agroklimatskim uslovima.

„Bilo je dosta padavina u toku maja i juna, zatim olujnih kiša. Biljke su imale manji porast u visinu, ali je prinos sasvim dobar. Najvažnije je da je bilo padavina u vreme nalivanja zrna i to je razlog većeg prinosa suncokreta i kukuruza u Šumadiji ove godine“, rekla je Ljiljana Vuksanović