U Tarašu rodama organizuju svečani doček

U banatsko selo Taraš vratile su se prve rode. Meštani ih zovu Prvoje i Nemanja. Već šest godina Taraš je i Evropsko selo roda sa najviše gnezda. Prošle godine, tu je trideset parova belih roda podizalo mladunce.

Taraš, banatsko selo koje je 2015. godine proglašeno za Evropsko selo roda, i dalje spada u mesta sa najviše gnezda belih roda.

Povodom povratka roda, meštani organizuju poseban doček. Stari Banaćani kažu da, kada se sa juga vrate rode, to je znak da je zimi došao kraj. Povratku roda najviše se raduju najmlađi, verujući u onu priču da rode donose decu. 

„Donose! Ja sam se pre pet godina doselila u Taraš sa dvoje male dece. Kada smo došli, roda je već bila na krovu na našoj kući. Mi smo toj rodi dali ime po mojoj ćerki Dunji. Moj brat od strica je pre dve nedelje dobio ćerkicu, s tim da je pre godinu dana roda prvi put sletela na njihovu kuću, i napravila gnezdo“, priča Dragana Žegarac iz Taraša.

I dok Nemanja i Prvoje uređuju svoja gnezda u iščekivanju partnerki, i ove godine, ali na po malo neobičan način meštani im organizuju doček.

„Trenutno u selu imamo četiri rode. Prvoje je za devetu godinu prvi, ove godine smo simbolično obeležili taj dolazak roda, a verovatno će tako biti i za Dane roda. Pratićemo ovu situaciju sa koronavirusom, pa ćemo videti u skladu sa situacijom. Da li možemo proslaviti to, ili ćemo isto simbolično obeležiti. U suštini, najbitnije je da se naše rode vrate u što većem broju“, kaže Aleksandra Marovac Cucuć, predsednica Udruženja belih roda iz Taraša.

Taraš je ove godine trebalo da bude domaćin Mreže evropskih sela roda, ali će se taj sastanak ipak održati onlajn krajem maja, zbog pandemije.

Izvor: RTS

Foto: Freeimages

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime