Насловна ВЕСТИ1 U toku pripreme za eAgrar

U toku pripreme za eAgrar

209

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović rekao je da je u toku priprema sistema eAgrar, uz pomoć kojeg će građani koji imaju nalog na portalu elektronske uprave moći da koriste i usluge e-agrara. Ministar je u izjavi za Tanjug rekao da građani koji imaju nalog na portalu elektronske uprave mogu da koriste različite elektronske usluge na mnogim drugim portalima. „Od Nove godine se primenjuje sistem elektronskih faktura tako da je razmena faktura između pravnih lica, pravnih lica i države u potpunosti elektronska“, rekao je Jovanović.

Na pitanje povodom uvođenja brzog interneta u ruralnim područjima, Jovanović je rekao da je to jedan od najbitnijih projekata Ministarstva informisanja i Vlade, s obzirom na to da je cilj da do 2025. godine svako selo ima pristup brzom internetu i dodao da na portalu Ministarstva građani mogu da dobiju informacije kojom dinamikom se sprovodi projekat i koji je plan.

„Selo Zagorica kod Topole dobilo je svoje prve korisnike“, potvrdio je ministar. Kada je reč o projektu „Povezane škole“, ministar je rekao da je u ovom trenutku oko 1600 osnovnih i srednjih škola povezano na brzi internet, kao i da je plan da, do leta, 1800 škola bude prikačeno na brzi internet. „Ovo znači da će više od 700 hiljada nastavnika i đaka imati pristup internetu i to je veoma bitno za održavanje nastave, za modernizaciju i digitalizaciju“, rekao je Jovanović za Tanjug.

Tanjug