U toku upis u Vinogradarski registar

Zakonom o vinu iz 2008-e godine pripisana je zakonska regulativa Upisa u Vinogradarski registar .

Osnovni cilj upisa u Vinogradarski registar je da se tačno utvrde površine pod vinovom lozom (sa svim svojim karakteristikama i specifičnostima) i proizvodni potencijal, što predstavlja obavezu u procesu usklađivanja sa standardima EU.

Zakonom o vinu je predviđena obaveza upisa u Vinogradarski registar svih pravnih, odnosno fizičkih lica i preduzetnika koji proizvode grožđe namenjeno prometu.

Ova obaveza se takođe odnosi i na vinogradare koji imaju manje od 10 ari vinograda, a svoje grožđe stavljaju u promet.Upis u registar vrši se na osnovu zahteva koji podnosi pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice nekog od najbližih kancelarija strujne organizacije za vođenje vinogradarskog registra prema sedištu proizvođača, odnosno prebivališta.

Zahtev se prenosi na obrascu VV1- zahtev za upis u Vinogradarski registar koji proizvođači mogu podići u Upravi za trezor.

Svakom proizvođaču grožđa prilikom upisa dodeljuje se registarsi broj i izdaje izvod iz registra sa brojem vinogradarske parcele i grafički prikaz tih parcela. Proizvođač grožđa može da ima samo jedan registarski broj.

Registarski broj koji je jednom dodeljen proizvođaču grožđa ne može biti dodeljen nekom drugom proizvođaču grožđa u slučaju njegovog brisanja iz registra. Proizvođač se briše iz registra ako podnese zahtev za brisanje na osnovu odluke o prestanku obavljanja delatnosti.

Promenu podataka o godišnjoj proizvodnji grožđa sa radnih vinogradarskih parcela u cilju određivanja proizvodnog potencijala, proizvođač grožđa prijavljuje ministarstvu svake godine najkasnije do 15.11. tekuće godine.

Upis proizvođača grožđa u Vinogradarski registar i proizvođača vina u Vinarski registar se odvija konstatno i nije vremenski ograničen.

Proizvođači grožđa informacije vezane za upis u Vinogradarski registar mogu naći na sajtu MPŠV-a, http://www.minpolj.gov.rs/vinogradarski-registar/

Proizvođači vina informacije vezane za upis u Vinarski registar mogu naći na sajtu MPŠV-a, http://www.minpolj.gov.rs/vinarski-registar/

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime