U Topoli slave kraj berbe grožđa

U Topoli je  danas počela 60. Oplenačka berba, manifestacija kojom se tradicionalno slavi kraj berbe grožđa u Šumadiji i održava se uvek u vreme kada se beru poslednji grozdovi u vinogradima.

„Ove godine na Oplenačkoj berbi je preko 400 izlagača iz svih krajeva Srbije. Niko sa sigurnošću ne zna koliko je za ovih 60 godina gostiju posetilo Topolu, ali znamo da je u poslednjih desetak godina ona postala jedan od najvažnijih događaja u kalendaru mnogih žitelja Srbije“, kaže Slađana Glišić, direktorka Turističke organizacije Topola.

Za tri dana manifestacije očekuje se preko 200.000 posetilaca. Rekordna je do sada bila 2017. godina, kada se u varošicu, od tek nekoliko hiljada stanovnika, slilo preko 300 000 ljubitelja tradicionalnog saborovanja. U ovom veku manifestacija je prerasla okvire vašara. Treća je turistička manifestacija u zemlji, a kako i ne bi bila kada od vinograda i voćnjaka u selima oko Topole živi 3.200 domaćinstava. Pod voćnjacima  je preko 7000 hektara, a pod vinogradima još 1000 hektara. Svake godine niču novi zasadi  i vinarije.

Vinogradari iz Šumadije zadovoljni su ovogodišnjom berbom. Kažu, godina je bila teška, borili su se sa gradom, plamenjačom i turbulentnim vremenskim prilikama, ali grožđe je dobro rodilo i odličnog je kvaliteta.

„Biće dobrog vina od ovogodišnjeg roda. U početku je bilo kišovito,  ali je pred berbu bilo dosta sunca“, kaže vinogradar Dragan Radovanović iz sela Vinča kod Topole.

I ostali vinogradari i vinari iz ovog kraja slažu da je bio pravi izazov očuvati lozu.

„Ali, mi smo već iskusni u tome i znamo da i iz loših godina dobijemo dobro vino“, kaže jedan od njih, čiji su preci takođe bili vinogradari.

Osim vina, grožđa i drugog voća, na tezgama u Topoli posetioci će moći da nabave i sve ostalo što im je potrebno za domaćinstvo. U ponudi je med sa Rudnika, ajvar i ostala zimnica, luč za loženje, kotarice, zemljani lonci, ručno pravljene bombone, pršuta, sirevi.  Zatim nezaobilazna šira, rakija i likeri.

Oplenačka berba traje do nedelje uveče. Osim vašarske atmosfere predviđen je i defile kulturno- umetničkih društava, koncert izvornih pevačkih grupa, dečiji maskembali i izložbe grožđa. U nedelju uveče od 19 sati na glavnoj bini, na Vinskom trgu, kraj Oplenačke berbe označiće koncert grupe Van Gog.

Tekst i foto: Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18