Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД У Тополи славе крај бербе грожђа

У Тополи славе крај бербе грожђа

1335

У Тополи је  данас почела 60. Опленачка берба, манифестација којом се традиционално слави крај бербе грожђа у Шумадији и одржава се увек у време када се беру последњи гроздови у виноградима.

„Ове године на Опленачкој берби је преко 400 излагача из свих крајева Србије. Нико са сигурношћу не зна колико је за ових 60 година гостију посетило Тополу, али знамо да је у последњих десетак година она постала један од најважнијих догађаја у календару многих житеља Србије“, каже Слађана Глишић, директорка Туристичке организације Топола.

За три дана манифестације очекује се преко 200.000 посетилаца. Рекордна је до сада била 2017. година, када се у варошицу, од тек неколико хиљада становника, слило преко 300 000 љубитеља традиционалног саборовања. У овом веку манифестација је прерасла оквире вашара. Трећа је туристичка манифестација у земљи, а како и не би била када од винограда и воћњака у селима око Тополе живи 3.200 домаћинстава. Под воћњацима  је преко 7000 хектара, а под виноградима још 1000 хектара. Сваке године ничу нови засади  и винарије.

Виноградари из Шумадије задовољни су овогодишњом бербом. Кажу, година је била тешка, борили су се са градом, пламењачом и турбулентним временским приликама, али грожђе је добро родило и одличног је квалитета.

„Биће доброг вина од овогодишњег рода. У почетку је било кишовито,  али је пред бербу било доста сунца“, каже виноградар Драган Радовановић из села Винча код Тополе.

И остали виноградари и винари из овог краја слажу да је био прави изазов очувати лозу.

„Али, ми смо већ искусни у томе и знамо да и из лоших година добијемо добро вино“, каже један од њих, чији су преци такође били виноградари.

Осим вина, грожђа и другог воћа, на тезгама у Тополи посетиоци ће моћи да набаве и све остало што им је потребно за домаћинство. У понуди је мед са Рудника, ајвар и остала зимница, луч за ложење, котарице, земљани лонци, ручно прављене бомбоне, пршута, сиреви.  Затим незаобилазна шира, ракија и ликери.

Опленачка берба траје до недеље увече. Осим вашарске атмосфере предвиђен је и дефиле културно- уметничких друштава, концерт изворних певачких група, дечији маскембали и изложбе грожђа. У недељу увече од 19 сати на главној бини, на Винском тргу, крај Опленачке бербе означиће концерт групе Ван Гог.

Текст и фото: Биљана Ненковић