Насловна ВЕСТИ У Турску стигао први брод с украјинским житом

У Турску стигао први брод с украјинским житом

31

Први од неколико бродова који су напустили Украјину, сходно споразуму о деблокади извоза жита и спречавању потенцијалне глобалне прехрамбене кризе, стигао је на своје одредиште у Турској, јавља агенција АП.

Брод Поларнет, под турском заставом, пристао је у луци Деринче у Измирском заливу након што је 5. августа кренуо из Черноморска с товаром од 12.000 тона кукуруза.

– Ово шаље поруку наде свакој породици на Блиском истоку, Африци и Азији: Украјина вас неће напустити. Ако се Русија буде придржавала својих обавеза, “житни коридор“ ће наставити да одржава глобалну прехрамбену сигурност – написао је украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба на Твитеру.

Укупно 12 бродова је добило пловидбену дозволу у оквиру споразума о житу између Украјине и Русије, у чијем су постизању посредовали Турска и Уједињене нације, при чему десет бродова има дозволу за одлазак, а два су кренула ка Украјини. Око 322.000 тона пољопривредних производа напустило је до сада украјинске луке, највећим делом кукуруз, али и сунцокретово уље и соја, додаје америчка агенција.

Први брод који је кренуо из Украјине, Разони под заставом Сијера Леонеа, испловио је 1. августа, али још увек није стигао до свог одредишта у Либану, а недељу увече је био усидрен код јужне турске обале, наводи се на сајту Морски саобраћај (Marine Trafffic).

Очекује се да ће се четири брода која су напустила Украјину у недељу узидрити у близини Истанбула, саопштило је Министарство одбране. Они би требало да буду прегледани у уторак.

Према споразуму, бродове који напуштају Украјину проверавају надлежни органи три земље и УН како би се уверили да носе само жито, ђубриво или другу храну, а не неку другу робу, док се пловила која стижу у Украјину контролишу како би се проверило да не превозе оружје.

У међувремену су из украјинских црноморских лука испловила још два брода, која превозе кукуруз и соју, објавило је турско Министарство одбране.

Брод Сакура је кренуо из луке Јужни у Италију натоварен са 11.000 тона соје, а брод Аризона је напустио луку Черноморск са 48.458 тона кукуруза и плови за Искендерун у јужној Турској.

Извор: Танјуг

Фото: Pixabay