Насловна ТЕМА ДАНА U utorak sastanak malinara i Ministarstva

U utorak sastanak malinara i Ministarstva

271

Nacionalno društvo za voćarsku proizvodnju „Naše voće Srbija“ obavestilo je članove  da će se u utorak, 4. aprila, u Agro klubu Ministarstva poljoprivrede održati sasstanak ovog Društva sa Kabinetom ministarke poljoprivrede Jelene Tanasković i drugim institucijama u Srbiji.

Teme sastanka je rešavanje opstanka svih učesnika u sektoru malinarstva. Sastanku će, pored predstavnika Udruženja „Naše voće Srbija“, koje okuplja veliki broj zadružnih i malih porodičnih hladnjača, s velikim brojem kooperanata, profesori iz sektora agrara, ekonomije, predstavnici Zadružnog saveza Srbija, fakuleta i instituta, kao i predstavnici medija.

Tema sastanka je rešavanje problema u malinarstvu Srbije, malih porodičnih zadruga i hladnjača, isplate proizvođača iz sezone 2022, s konkretnim rešenjem, na kojem je zajedno rađeno s Ministarstvom poljoprivrede.

 Pored toga, analiziraće se Predlog plana rada u sezoni 2023, s konretnim rešenjima, kao i predlog Ministarstva poljoprivrede za osnivanje nadzornog tela u sektoru malinarstva i izrada planskog dugoričnog razvoja proizvonje, prerade, plasmana i marketinga.

Jedna od tačaka je i usvajanje predloga, upućenog Ministarstvu poljoprivrede da se malina proglasi nacionalnim proizvodom.

Članovi Udruženja istakli su da se nadaju da će se ovim rešenjima pokrenuti novi način rada u sektoru malinarstva, jer, kako kažu, za njih malina nema alternativu i suština je opstanka stanovništva u krajevima u kojima se obavlja intenzivna proizvodnja malina, posebno Ariljsko malinogorje, s tradicijom od preko pola veka i geografskom zšatitom.

Srpska malina ima veliki doprinos u bruto društvenom proizvodu i jedina je razvojna šansa sza veliki broj opština u Srbiji. Zauzima uvaženo mesto na svetskoj pijaci, izboreno isključivo kvalitetom, a bez brendiranja. Timskim radom i primenom novin načina ponašanja svih aktera, sa državom Srbijom kao partnerom proizvođačkim organizacijama i plasmanom od polja do police, malinari imaju šansu da malinu održe kao važan izvozni proizvod i ekonomsku sigurnost za preko 50.000 ljudi u Srbiji, kažu u „Naše voće Srbija“.

Z. Dragojević