Насловна ВЕСТИ U valjevskim selima prosipaju mleko na ulice

U valjevskim selima prosipaju mleko na ulice

371

Meštani Gornjih i Donjih Leskovica kod Valjeva bili su tri dana bez struje kad je pao poslednji sneg, zbog čega su stočari prosipali na stotine litara mleka. I ne samo tada – problemi sa strujom traju tri decenije, a meštani tvrde da im je rešenje uvek obećavano pred izbore.

Proizvodnja mleka na obroncima Povlena nije moguća bez agregata, tvrde meštani Gornjih i Donjih Leskovica nadomak Valjeva. Struje nestane kad god je nepogoda leti ili zimi.

„Ja sam prosuo 420 litara mleka, nije mogla da dođe. Imam agregat, imam sve, ali šta vredi. Litar mleka koliki je – toliki je, litar benzina. Ja da palim agregat da radi ceo dan, bolje da prospem, nego da trošim, da idem još da srljam u minus“, navodi Mihailo Spasić iz Gornje Leskovice.

Njegov komšija Zoran Kušaković, navodi da prošle godine, najmanje četiri meseca nisu imali struju.

„Znači to, smem da potpišem gde god hoćete. Minimum je 24 sata, nekad i po tri, četiri dana. Voda nam zavisi od struje, sve nam zavisi pošto smo bezvodan kraj, hidrofori. Zamislite na mrazu situaciju kad nema struje, nema vode, šta da radite, kako da napojite stoku, šta da radite“, upitao je Kušaković.

Obećanja nadležnih da će dalekovod biti obnovljen kažu da dobijaju od 1990. godine. U rekonstrukciju niskonaponske mreže ulagali su meštani Gornjih i Donjih Leskovica i u tom poslu neko je imao više, a neko manje sreće. Betonske bandere bez kablova Dragutin Savić ispred kuće gleda godinama.

„Nemaju kablove, nemaju traktor, nemaju ljude i to se ovako vuče već, kažem vam, 10 godina. Gde mi smo morali da kupujemo aggregate da bi mogli da funkcionišemo. Mi ovde, nas četiri kuće imamo tri uređaja za mleko“, navodi Dragutin Savić.

Tomilav Kušaković navodi da je situacija bila neizdržljiva te su se dogovorili i o svome trošku, pokopali rupe, podigli bandere i razvukli kabl.

„I 2003. smo uradili ovaj zaseok ovde naš niskonaponsku mrežu“, dodaje Kušaković.

Predlagali su 2019. godine valjevskoj „Elektrodistibuciji“ da sami potkrešu granje na linijama električnih vodova, što nije prihvaćeno, jer to rade angažovana preduzeća.

Iz „Elektrodistribucije Srbije“ navode da je rekonstrukcija dalekovoda od Lelića do Donjih Leksovica planirana za ovu godinu, a počeće kada vremenski uslovi budu povoljni.

Izgradiće i trafo-stanicu u zaseoku Miletići. No, najpre je potrebno rešiti imovinsko-pravne odnose.

Objašnjavaju, takođe, da su uzrok dužih prekida u napajanju strujom u Gornjim i Donjim Leskovicama vremenske nepogode i otežan pristup do mesta kvarova na planinskom području.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay