U valjevskoj pivari oprema nova, receptura stara

Valjevska pivara, najstariji privredni kolektiv u gradu na Kolubari, dve godine posle privatizacije i sa potpuno novom opremom ostaje verna tradiciji.

Od male ručne radionice u kojoj je tehnologiju uspostavio pivarski stručnjak iz Bavarske Jozef Ajhinger, Valjevska pivara sada je u fazi modernog razvoja.

Dve godine nakon privatizacije, grupa Brauerei, kupila je najsavremeniju opremu za proizvodnju piva. Pustili su u rad osam novih fermentora, postrojenje za proizvodnju pare i propagaciju kvasca.

„Kupovinom nove opreme pivara je zadržala i dalje tradicionalan način proizvodnje. Obradom sirovina i kuvanjem ostali smo pri toj tehnologiji koja je već toliko godina u Valjevskoj pivari prisutna“, kaže Slavica Tomašević, diplomirani tehnolog.

„Kupovinom novih fermentora osigurali smo pravilno vođenje procesa vrenja. Ovaj postupak će biti potpuno automatizovan, povezan sa propagacijom kvasca koji se proizvodi u našoj laboratoriji više od 40 godina“, objašnjava Ivana Nikolić, doplomirani tehnolog.

Ugradnjom nove varionice za kuvanje piva do kraja godine, pivara će u potpunosti zameniti staru opremu. Pored valjevskih, po staroj, tradicionalnoj srpskoj recepturi, ovde proizvode i Jagodinsko pivo.

„Valjevska pivara je u prethodnih dve godine ispoštovala sve obaveze prema državi. Uložila je preko pet miliona evra u opremu, do kraja godine ćemo uložiti još tri miliona evra. Konkurencija je velika, tržište je probirljivo, ovo je način opstanka i napretka“, navodi Zoran Božić, zamenik direktora Valjevske pivare.

Trideset pet radnika proglašeno je tehnološkim viškom. Svima su isplaćene otpremnine. U pivari je sada 125 zaposlenih, među njima je devetoro tehnologa.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime