Насловна АРХИВА U VINOGRADU: Kalemljenje na stalnom mestu

U VINOGRADU: Kalemljenje na stalnom mestu

Крајем маја или почетком јуна, односно када ластари подлоге достигну дужину од око 100 центиметара, примењује се калемљење "зелено на зелено" простим спајањем

2133
Фото: Pinterest

Kalemljenje vinove loze na stalnom mestu retko se koristi za podizanje novih vinograda već uglavnom za prekalemljivanje neodgovarajućih sorti ili brže umnožavnje novih sorti. Prema vremenu izvođenja i stanju repromaterijala može biti kalemljenje zrelim delovima i kalemljenje zelenim delovima loze.

Postoji mnogo načina kalemljenja zelenim delovima loze, ali je najčešće kalemljenje „zeleno na zeleno“ prostim spajanjem. Radi se krajem maja ili početkom juna, odnosno kada lastari podloge (čokota na koji se kalemi) dostignu dužinu od oko 100 centimetara. Kalemljenje se može izvoditi okuliranjem i prostim spajanjem podloge i plemke. Okuliranje se u vinogradarstvu vrlo retko primenjuje. Najčešće je u praksi zastupljeno kalemljenje na zeleno prostim spajanjem podloge i plemke. Kalemljenju prethodi priprema podloge i plemke.

Prema navodima stručnjaka, podloga se priprema nekoliko dana pre kalemljenja tako što se na svim lastarima uklone sve tačke rasta (okca, zaperkovi pupoljci, vrh lastara) i većina listova. Mesto pravljenja preseka na lastaru ne sme biti ni previše meko, niti previše čvrsto. Oštrim kalemarskim nožem se u jednom potezu pravi dugačak kos rez. Plemka se priprema neposredno pre kalemljenja i potiče sa čokota sorte koju želimo da nakalemimo na podlogu.

Plemke moraju biti iste debljine i čvrstine kao i lastari lozne podloge, a sastoje se od jednog nodusa sa pupoljcima i jedne internodije ispod nodusa. Na nodusu se ostavlja pola liske radi smanjenja transpiracione površine. Iznad nodusa se takođe ostavlja deo internodije dužine 1–1,5 cm. Na internodiji plemke se pravi kos rez iste dužine i širine kao na podlozi jer je cilj da se sva tkiva što bolje poklope. Podloga i plemka se spoje, a kalemarskom gumicom ceo presek se pažljivo umotava. Za uspeh kalemljenja je od posebnog značaja nega čokota posle kalemljenja. Nega okalemljenih čokota se sastoji u redovnom uklanjanju (lačenju) svih izbilih lastarića sa podloge. Posle desetak dana će se videti uspeh kalemljenja. U Mađarskoj se vrlo uspešno primenjuje kalemljenje „zrelo na zeleno“. U ovom slučaju plemke se uzimaju za vreme perioda mirovanja loze, a čuvaju se u frižideru umotane u vlažnu krpu i najlon kesicu. Za vezivanje se koriste elastične plastične folije. Dovoljno je da se na jednom čokotu primi jedan kalem, a obično se kaleme dva do tri lastara.

Dobro jutro broj 541 – Maj 2017.