U voćnjacima sređivanje za sledeću sezonu

  • Berba višnje je pri kraju, kada se završi, ovo voće treba zaštiti od bolesti, a ne sme se zaboraviti ni trešnja. Posebnu pažnju valja obratiti na parazitnu gljivu Blumeriella jaapii koja prouzrokuje pegavost lista i dovodi do njegovog prevremenog opadanja.
  • U malinjacima u kojima je rod pokupljen voćke treba orezati – izrođene lastare odseći do zemlje i izneti napolje, a preostale oprskati fungicidom na bazi bakra.
  • Čim vlaga zemljišta u voćnjacima dozvoli treba ih površinski obraditi, razbiti pokoricu, razrahliti ga i uništiti korov.
  • Visoke temperature i ubrzano vegetiranje voćaka brzo će smanjiti rezerve vlage u zemljištu pa voćnjake treba zalivati. Ista preporuka važi i za rasadnike.
  • Sada je optimalno vreme za kalemljenje očenjem na spavajući pupoljak.
  • Sada je vreme za zelenu rezidbu. Kod mladih stabala kruške i jabuke razvode se mladari, obavlja prstenovanje i poluprstenovanje.

Pred vama je svih 20 džepnih knjiga iz serijala „Moj voćnjak“, „Moj povrtnjak“, „Moj vinograd“ i „Moje cveće“. Knjige u formatu 16x12cm u punom koloru na 64 strane, lake za korišćenje i uvek pri ruci.

Moj voćnjak će vas upoznati kako da krenete i počnete da formirate svoj zasad, pripremite zemljište, odaberete voćnu vrstu.

Tu su i Jabuka, Višnja, Trešnja, Kruška, Borovnica, Jagoda, Malina, Leska, Šljiva, Kajsija, Ruža, Paradajz, Paprika, Krompir, Krastavac, Grašak, Pasulj, Lukovi i Vinograd.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18