U ZASADIMA JABUKA: Larve jabukinog smotavca

Jabukin smotavac (Carpocapsa pomonella) je dobro poznat svim voćarima. Osim jabuke, koja mu je primarni domaćin, oštećuje i plodove drugih voćnih vrsta. Odrasli su sivkasti leptirići i nisu štetni. Štetu prave larve, proždrljive gusenice koje se, čim se ispile, ubušuju u plodove u kojima, hraneći se, izgrizaju meso i kreću se ka semenoj loži dok i nju ne unište.

Ženka polaže jaja na plodove ili mlade listove i grančice blizu njih. Čim se ispile, gusenice se ubušuju u plodove i u njima, skrivene od nepovoljnih uslova, pa i preparata, nastavljaju da prave štetu. Da su u plodu otkriva ih crvenkasti izmet na mestu ubušivanja.

U literaturi se navodi da ova štetočina u našim uslovima ima dva generacije u toku vegetacije, ali poslednjih godina, zbog dužih toplih leta, redovno se javlja i treća. Larve se masovno pile tokom maja, a kada tačno – zavisi od temperature. Kada je hladno i kišovito ženke polažu manje jaja, a do piljenja mora da prođe više dana nego kada je toplo i suvo. Jedna gusenica može da ošteti jedan, ali i više plodova. Druga generacija se ispili u julu, a treća pred berbu.

Najpreciznije vreme za prvo prskanje određuje se pomoću feromonskih klopki na koje se „love“ odrasli smotavci. Na taj datum se dodaju dani potrebni za parenje, polaganje jaja i piljenje larvi.

S. Malinović

Dobro jutro broj 541 – Maj 2017.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18