Udruženi vinogradari – uslov napretka i kvalitetnog vina

Poslednjih godina naš vinogradarsko-vinarski sektor beleži značajan rast. Tome su značajno doprinele i državne subvencije.

„Obični ratari se uvek nekako osećaju da su na kraju nekih događanja i da su u nemilosti države. Ovo što sada država ulaže u vinogradarstvo je dobro, da će možda Srbija doći na svetsku mapu koja je 40. godine prošlog veka imala 130 hiljada hektara vinograda dok danas ima jedva 21 hiljada hektara što je malo. Razne serije na TV favorizuju pivo u odnosu na vino, a meni bi bilo drago da postignemo da svaka porodica popije za ručak po čašu vina“ kaže vlasnik „Mačkovog podruma“ u Irigu Sava Jojić.

Srbija sve više uči o tome kako usmeriti davanja i subvencije u vinogradarstvu.

„Moja preporuka bi bila da se subvencije daju kada se proizvođači udruže da ne bi imali veliku usitnjenost poseda i bili u stanju da proizvedemo dovoljno kvalitetnog vina za domaće i inostrano tržište“.

„Srbija mora da se vrati makar na površine pod vinogradima od oko 70 hiljada hektara koje smo imali pre raspada Jugoslavije“ mišljenja je Jojić.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18