Ugrožena bujna i negovana stabla

U rano proleće, pre kretanja vegetacije, a posle rezidbe, pažljivim pregledom pupoljaka i vrhova mladara mogu se otkriti, kao crvene tačkice, voćne grinje poznatije kao crveni pauk (Panonychus ulmi). Iako je on pre svega štetočina većih intenzivnih i redovno štićenih zasada jabuke, šljive, kruške, breskve, nektarine i vinove loze, u kojima su suzbijeni prirodni neprijatelji ovog sićušnog proždrljivca poput bubamara, predatorskih grinja i stenica, u povoljnim uslovima može naseliti i pojedinačna, bujna i negovana stabla na okućnicama i u manjim voćnjacima.

Prezimljava u stadijumu jaja. Piljenje larvi počinje u fazi roze pupoljka, a najintenzivnije je obično početkom cvetanja. Na dvogodišnjim granama, u njihovim račvama i pukotinama kore, tokom zime vide se crvena okrugla jaja veličine oko 0,15 mm koja i prezime. Kada se ispile, na naličju listova se lupom mogu naći grinje crvene boje, veličine od 0,3 mm do 0,5 mm. Ishranom menjaju boju lista, ali, kada se promena uoči, štete su već uzele maha. Ako je brojnost velika, mogu se naći i na licu lista, kao i na plodu.

Ugrožavaju i sledeću berbu

Razvoj larve traje oko dve nedelje, a tek ispiljene ostaju na naličju lista gde se i hrane. Ženka živi od 18 do 40 dana, pa se već naredne generacije počnu preplitati. Već početkom juna su zbog toga u voćnjaku prisutni i jaja, i larve, i odrasle grinje. Od početka avgusta, deo ženki počinje da polaže zimska jaja.

Ova štetočina ima 6 do 7 generacija tokom godine, svaka naredna seli se na sve više grane u kruni i na naličju listova ženke odlažu jaja, svaka od 50 do 150. Kada je mirno i toplo vreme, ženke se mogu uočiti i na licu listova.

Oštećuju list, koji menja boju, najpre u žućkastu, a zatim u bronzanu. Grinje ishranom povećavaju transpiraciju i smanjuju proizvodnju hranljivih materija, te su plodovi na takvim voćkama sitni. Grane na kojima su oštećeni listovi ne ulaze spremno u zimu, a pupoljci, na njima formirani, nemaju dovoljno hrane za diferenciranje u generativne. Tokom jakog napada, ove grinje umeju da oštete i pokožicu plodova.

Izbegavati fungicide u toku leta

Panonikus se suzbija akaricidima samo ukoliko je brojnost iznad praga štetnosti i kad su predatori retki. Svaka fenofaza razvoja jabuke ima drugačiju vrednost praga štetnosti. Pri svakom narednom tretmanu valja naizmenično upotrebljavati akaricide različitog mehanizma delovanja.

Tretiranje je najbolje izvoditi uveče i noću, koristeći više tečnosti, jer nijedan akaricid nije sistemik, tako da grinje moraju doći u kontakt s preparatom. Od insekticida, efikasni su specifični akaroinsekticidi i akaricidi kakvi su Vertimek 018 EC  ( 0,75-1,0 l/ha), Omite 570-EV (0,15%), Sanmajt 20 VP (0,05%), Masai (0,5 kg/ha), Envidor (0,06%), Borneo (0,05%), Kanemite 15 SC (0,18%) .

Iako su voćari navikli da goruće probleme rešavaju hemijskim preparatima, poslednjih godina i ta navika se menja pa se zaštiti od crvenog pauka prilazi s druge strane. Upoznavajući se s biologijom ovog sitnog proždrljivca shvatili su da insekticidi i akaricidi, uz crvenog pauka, uništavaju i predatorske vrste koje im mogu biti saveznici u uništavanju štetočine. Zatim, prednost u hemijskoj zaštiti valja dati zimskom prskanju mineralnim uljima poput kombinacije Galmin ulje (0,3%) i Abastate (0,075%) ili Milbek nok (0,2%). Pored toga, fungicide iz grupe ditiokarbamata, kod nas se mogu nabaviti Supernova 72, Fitociram 75 S, Diziram 76 VG, Trimogal 75 VG, Dizan DG NeoTek, Agrociram, ne treba koristiti tokom letnjih meseci jer oni štetno deluju na predatorske grinje.

Piše: Svetlana Mujanović

Foto: AdobeStock

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18