Насловна РАЗНО Ухваћен и обележен најкрупнији медвед на Тари

Ухваћен и обележен најкрупнији медвед на Тари

79

У оквиру пројекта „Тајни живот медведа“ у ноћи између петка и суботе, односно 16. октобра, је маркирана нова јединка мрког медведа, али по први пут са огрлицом која има камеру.

– Ухваћена је и обележена је до сада најкрупнија јединка на Тари која је добила име Александар по чувеном Александру Великом. Медвед је старости од око 15 година и тежине 246 килограма. Овај горостас је понео посебну ГПС-ГСМ огрлицу која има такозвану акциону камеру. Захваљујући њој имаћемо прилику да видимо живот медведа из њихове перспективе. Овако прикупљени подаци помоћи ће нам да боље разумемо понашање и екологију ове угрожене врсте – објавио је Национални парк „Тара“.

Пројекат „Тајни живот медведа“ је финансиран од стране компаније Телеком Србија а.д, а има за циљ да допринесе очувању биолошке разноврсности Националног парка Тара и Србије и подизању свести јавности о потреби и значају заштите угрожених врста.

– Осим научно-истраживачког аспекта, резултати пројекта помоћи ће да се широј јавности на прави начин представи једна дивља животиња попут мрког медведа и да се на тај начин разбију предрасуде у вези ове врсте. Резултати оваквог мониторинга медведа ће омогућити да се боље разуме њихова немерљиво значајна улога у шумском екосистему, као једног од највреднијих представника биолошке разноликости који има значајну улогу у очувању природе – додаје се у саопштењу Националног парка „Тара“.

Фото: Национални парк „Тара“