KUKURUZ ŠEĆERAC SE LAKO GAJI I DOBRO PRODAJE
Leto samo što nije zakoračilo u naš kraj, a onda će šetališta, bulevari, parkovi i plaže da zamirišu na kuvani kukuruz šećerac. U to vreme u gradovima na svakom ćošku bude kazan u kojem se krčkaju mirisni i ukusni klipčići ove letnje poslastice, mada se u mlečnoj zrelosti može jesti i svež. Najčešće se kuva, a u nekim krajevima se peku na žaru popularni „purenjaci“. Klip se može konzervirati, zamrzavati i marinirati.
Svi baštovani koji imaju malu baštu ili okućnicu mogu da poseju koji red ove biljke i da se „slade“ klipovima iz „domaće radinosti“. Šećerac je jednogodišnja zeljasta biljka. Tehnologija proizvodnje mu ja slična kao kod merkantilnog kukuruza. Najveća je razlika što ima kraću vegetaciju i može se sejati u različitim rokovima u vegetaciji.
Ne bira zemlju, voli sunce i vodu
Za dobre kultivare se smatraju selekcije koje imaju slabije bujnu, ali čvrstu stabljiku koja stvara što manje zaperaka i omogućuje veći broj biljaka po jedinici površine, a u uslovima jačih letnjih pljuskova ipak ne poleže. Heliofitna je biljka, voli sunce, vodu, prija mu i navodnjavanje, ne podnosi stagnirajuću vodu, za dobar prinos potrebno je 3.000 do 6.000 m3 vode po hektaru.

Uz dobro prilagođenu agrotehniku može uspevati na gotovo svakom zemljištu. Optimalna su srednje teška, dobre strukture, uz pH 5,5 do 7, iako toleriše i malo kiselija, bazična i tek zaslanjena zemljišta. Može se uzgajati i kao drugi usev posle ranog krompira, ranih kupusnjača, uljane repice i sl. Preporučuje se da ne dođe na isto mesto dve do tri godine.
Priprema zemljišta za kukuruz šećerac jednaka je kao i za kukuruz za zrno. Duboka jesenje-zimska obrada osigurava dobru strukturu i zalihu vlage za prolećnu setvu. Dobro reaguje na organska đubriva ali, mu je potreban i „veštak“. Na srednje obezbeđenom zemljištu pre setve se unosi 100 do 250 kg/ha azota, 80 do 100 kg/ha fosfora i 100 do 150 kg/ha kalijuma. Trećina azota se rasturi u vreme setve, druga trećina za 30 dana, a treća 50 dana posle setve. Najveća potreba za kalijumom je u vreme razvoja klipa.
U kontinentalnom području setva može početi u drugoj polovini aprila, kada je temperatura zemljišta na 5 cm dubine viša od 10 stepeni. Budući da je dužina vegetacije do tehnološke zrelosti kraća, sejati se može i kasnije, sve do sredine jula. Seje se na 3 do 5 cm dubine, u zavisnosti od teksture zemljišta, uz razmak redova 60 do 90 cm i razmak u redu 20 do 30 cm. U zavisnosti od razmaka setve, krupnoće i klijavosti semena, potrebno je 10 do 20 kg semena po hektaru.
Tehnološka zrelost kukuruza nastupa oko 20 dana posle oplodnje. Zrna su potpuno formirana, a među redovima nema nikakvog međuprostora. Komušina čvrsto prileže uz klip, a svila sasvim posmeđi i gotovo se sasuši. Na pritisak među prstima, iz zrna izlazi mlečni sok. Pri srednjim dnevnim temperaturama oko 16 stepeni prihvatljiva tehnološka zrelost traje oko 5 dana, a pri 29 stepeni Celzijusa – samo jedan do dva dana.

Klipovi kukuruza šećerca za tržište obično se beru ručno, zajedno s komušinom, ili se istovremeno čiste od nje i svile i otkidaju na bazi klipa. Da se postigne što veći prinos, bere se 2 do 3 puta.
Klipovi zadržavaju najbolji kvalitet kada se beru rano ujutru, a ako se malo zakasni može hladnom vodom da mu se spusti temperatura dok je još u komušini. Ako se ubere više klipova nego što je plan da se tog dana potroši, mogu se očistiti od komušine, upakovati u PVC foliju, vakumirati i zamrznuti.
Možda niste znali da je šećerac odličan za mršavljenje. Bez obzira na oblik u kojem se konzumira, smatra se da je to jedna od najzdravijih letnjih slanih poslastica, idealna užina ili lagana večera „s nogu“. Ono što ponekad izaziva nedoumice jeste i samo njegovo ime, odnosno količina šećera koju sadrži. Šećerac je za „brzu“ konzumaciju zgodniji zbog svoje strukture, a poljski kukuruz se melje i od njega se prave kukuruzno brašno i palenta. U svakom slučaju, kukuruz šećerac u ishrani, barem leti, znači brojne zdravstvene koristi.
Najprofitabilniji povrtarski usev
Kukuruz šećerac se smatra najprofitabilnijom povrtarskom biljkom. Botanički, pripada ratarskim biljkama i gaji se kao ratarska, ali se ubraja u povrtarsku zbog kratke održivosti posle berbe, budući da on tada nije tehnološki zreo, ali i zbog načina pripreme i prerade zrna
Kuvan s limunom
Uskoro dolazi sezona kukuruzu šećercu, pa ako želite nešto novo, pokušajte da ga skuvate po ovom receptu, a na isključenom šporetu. Pripremite dve kašike šećera, toliko limunovog soka i 6 klipova sveže očišćenog kukuruza. U šerpu sipajte vodu i ostavite da proključa. Zatim dodajte šećer i sok od limuna, pa mešajte dok se šećer ne istopi. Dodajte očišćene kukuruze, pa poklopite i isključite šporet. Neka se tako kuva nekih 10 minuta.
Piše: Svetlana Mujanović