Ukusno i lekovito ulje od lešnika


Zlatna medalja za kvalitet u rangu ulja i masti Novosadskog sajma 2021. godine otišla je u Tovariševo i to u ruke porodice Panić, za njihovo hladno ceđeno ulje od lešnika. Oni se već godinama bave uzgojem lešnika i pravljenjem proizvoda od ove voćka, i to različitih vrsta putera.

  • Hladno ceđeno ulje od lešnika počeli smo da proizvodimo pre nepunih godinu dana – objašnjava Ljubinka Panić i dodaje da su, s obzirom na to da je sirovina proizvedena na njihovim planatažama kontrolisanog kvaliteta, očekivali da ovaj proizvod zauzme visoko mesto. – Ono je veoma pogodno za termičku obradu, ali daje i bogat ukus salatama, sosevima i testeninama. Interesantno je spomenuti da je idealno za pečenje palačinki. Takođe, ovo ulje može se koristiti i za negu kože lica i tela.
    Hladno ceđeno ulje lešnika ima dosta lekovitih svojstava, između ostalog, pospešuje varenje, štiti zdravlje kardiovaskularnog sistema, pomaže u regeneraciji ćelija i jačanju kapilara, sprečava nastanak kamena u žuči i umiruje čireve na želucu i crevima.
    Prethodne godine nije bilo raznih bazara i sajmova koje redovno posećuju tri generacije ove porodice, ali to ih nije obeshrabrilo da i dalje vredno rade. Još jedan novi proizvod njihovog brenda „Lešnik” – lešnikovo brašno, nastao je u poslednjih godinu dana. Ljubinka Panić objašnjava da je ovo visoko bezglutensko brašno odlično za razna testa i kolače, i sigurno primamljivo svima koji imaju alergiju na gluten. Da je pogodno za sve one koji vode računa o ishrani, govori činjenica da je brašno i bez laktoze, žitarica, šećera, boje i aroma, a opet kolačima daje slatkast i bogat ukus.
    Kako se bliži vreme za branje lešnika, Panići kažu da ove godine očekuju uobičajen rod. Vremenske prilike na njihove plantaže nisu uticale s obzirom na to da su pokrivene sistemom za navodnjavanje. To samo znači da će ovo porodično gazdinstvo imati dovoljno sirovina da i dalje tržištu isporučuje svoje proizvode.
    Izvor: Dnevnik
    Foto: Pixabay
razvojnifv.png

RAZNO

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar

Jeste li pravilno zazimili pčele? Ako niste evo koji problemi vas čekaju

Jeste li sigurni da ste dobro pripremili košnice za zimu? Da li su pčele u njima jake? Šta može da

Kako smo birali našu jelku

Zimski meseci uvek bude asocijaciju na praznike, raspust, sneg, grudvanje i odmor… i naravno jelku. Nama dvema se uvek činilo