Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Ulje iz semena kajsije čini čuda

Ulje iz semena kajsije čini čuda

526

Piše: Lea Radlovački

Svega nekoliko kapi ulja od semena kajsije na dnevnom nivou čine promene u organizmu za ceo život, čak do te mere da se neki kunu da je to najbolji proizvod koji postoji na Planeti. Za tili čas rešavaju bubuljice, mitesere i ožiljke, čuvaju kožu od UV zračenja, a nešto malo više vremena je potrebno da bi vam vratile prirodnu gustinu kose, pa čak i boju onima koji sede. Takođe, jačaju nokte, otklanjaju probleme sa zglobovima, čiste slepo crevo i regulišu pritisak, dok ima i onih kojima su izlečile tumor. Ukratko rečeno – regenerišu čitav organizam.

– Glavni sastojak ovog ulja je B 17 vitamin – otkriva nam „tajnu“ proizvođač iz Kikinde Goran Stepanov, vlasnik Poljoprivrednog gazdinstva Stepanov u Kikindi, koji sa svojom porodicom pravi razne isključivo prirodne i zdrave proizvode od 1997. godine. – Osim već rečenog čudotvornog ulja, tu su i vitamini A, C, E, Omega 3, 6, 9, palmitinska i stearinska kiselina.

Na promene ne treba dugo čekati

Neka istraživanja, čak, ukazuju na to da ulje od semena kajsije ispravlja deformitete na dezoksiribonukleinskoj kiselini (DNK), zbog čega bi ljudi, uz odgovarajuću upotrebu, mogli bez problema da žive i do 120 godina.

– Ulje treba koristiti na prazan stomak, dakle čim ustanete, 20 minuta do pola sata pre doručka ili prve kafe – navodi naš sagovornik. – Važno je i da se izbaci i industrijska hrana, jer ona je puna aditiva koji nas zagađuju i zapušavaju. Nakon desetak dana primene, na način na koji smo ustanovili da je to najbolje činiti, čitav organizam počinje da se čisti i već su vidljive promene na telu koje svako može da uoči. Recimo, kada uveče namažete lice s dve-tri kapi, već ujutru se vidi koliko je koža čista i nahranjena.

Porodica Stepanov je sasvim slučajno počela da se bavi proizvodnjom ovog ulja, pre desetak godina, kada su ga isprobavali zarad zdravlja dece. Kada su usledili prvi ozbiljniji rezultati, shvatili su da priče o tom proizvodu nisu samo priče i tako su rešili da ga uvrste u svoju ponudu koja obuhvata i još neka ulja, pekmeze, likere, rakije i drugo.

– Ljudi nisu dovoljno upoznati s uljem od semena kajsije, niti imaju preveliku želju da ga probaju, a mi se trudimo da najviše njega forsiramo – navodi Stepanov. – Marketing i reklame odvode ljude na drugu stranu. Međutim, u poslednje vreme nam se javljaju mnogi ljudi koji su izašli iz bolnice, a koji su bili najteži onkološki pacijenti, a ima i onih koji su se u potpunosti izlečili. To nam daje vetar u leđa, tako dobijamo energiju da nastavimo dalje.

Najbolja je „marelica“ i ručna krckalica

S druge strane, i dobru i lošu reklamu o ulju šalju velike firme čiji se tehnolozi „igraju“ s proizvodnjom, pa prave razne tinkture, odnosno, razblažuju osnovni proizvod, zbog čega stvaraju generalno lošu sliku o njemu, ali to je i razlog zbog kog konzumenti ipak ostaju lojalni Stepanovima.

U Americi zabranjeno, u Australiji obožavano

Interesantno je da je ovo ulje u Americi zabranjeno, dok ga u Australiji obožavaju, ukazuje naš sagovornik. Kod nas ima prostora da se sve podigne na viši nivo, ali ovaj produkt najviše treba promovisati obrazovanim ljudima koji su spremni da otvore umove i probaju nešto što itekako vredi. Pride, iako se Srbija, smatra on, izdvaja po neprevaziđenom kvalitetu poljoprivrednih proizvoda, nije mu jasno zašto se država više ne posveti toj oblasti i posebno podstakne male proizvođače, jer u njima leži potencijal.

– U to smo se uverili letos kad smo bili mesec dana na godišnjemod moru, pa smo po povratku čuli da su mnogi naši korisnici probali druge brendove i rekli su nam da ima dosta prevaranata i da to nije to – kaže Goran. – Mi i na sajmovima prikupljamo razne proizvode i dolazimo do istog zaključka, a to je da to nisu čisti proizvodi i da se u ulja nešto dodatno meša.

Kako bi ulje od semena kajsije bilo vrhunsko, važno je odabrati sortu Prunus armeniaca, iliti takozvanu „marelicu“, iz koje se koštica vadi kad je plod suv. Na kvalitet dosta utiču i đubriva koja se koriste u voćnjaku, te je najbolje da ona budu prirodna. Kada se koštica izvadi, čeka je sušenje, a potom i „odlazak“ u krckalicu.

– Onda ide proces koji je najvažniji i najmukotrpniji, a u kome učestvuje cela porodica: vađenje samog semena. Postoje i mašinske metode za to, ali onda su gubici ogromni i uvek zaluta neko seme koje je, recimo, buđavo i ume da pokvari čitav proizvod – opisuje Stepanov i dodaje da je finalni deo kada se seme cedi u presi, nakon čega se sirovo ulje ostavi da se taloži