Насловна ВЕСТИ1 Унапређена дигитална платформа АгроСенс за веће приносе и плодније тло

Унапређена дигитална платформа АгроСенс за веће приносе и плодније тло

18

Само један одсто обрадивог земљишта у Војводини има преко пет процената хумуса, а без тог дела земљишта који је богат храњивим материјама, биљке не могу уравнотежено да расту, смањује се плодност земљишта, што директно утиче и на пољопривредну производњу. Управо због тога, осмишљена је а сада и унапређена дигитална платформа „АгроСенс“ уз помоћ које пољопривредници могу да добију процену количине хумуса у земљишту на резолуцији од чак десет метара, што је представљено кроз пројекат „Креирање мапе хумуса у земљишту коришћењем сателитских снимака и лабораторијских анализа земљишта“ Института БиоСенс.

– Зато смо одлучили да уз помоћ сателитских снимака Европске свемирске агенције, машинског учења и вештачке интелигенције, направимо модел за процену количине хумуса. Пољопривредници добијају прецизну мапу хумуса на њиховим парцелама, као и препоруке за агротехничке мере – објаснио је помоћник директора за иновације и сарадњу са привредом Института БиоСенс Оскар Марко.

Мапе хумуса су основ за праћење трендова и доношење државне политике за заштиту пољопривредног земљишта, мониторинг, као и планирање испровођења одговарајућих активности у областима пољопривреде, шумарства и заштите животне средине. Као прва таква мапа у Србији, омогући ће произвођачима и саветодавцима да оптималним агротехничким мерама задрже или повећају ниво хумуса, очувају земљиште. Такође, на тај начин ће се допринети и одрживом руралном развоју и побољшању квалитета живота на селу.

Дигитална Платформа АгроСенс је бесплатна и већ има више од 20.000 корисника. Најновија научна достигнућа Института БиоСенса интегрисана су у платформу, а ову унапређену верзију АгроСенса подржало је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде – Управа за аграрна плаћања.

Л. Р.

Фото: БиоСенс