Насловна ВЕСТИ1 УНИКАТНЕ ЛАМПЕ ОД ОБИЧНИХ ТИКАВА: Лепота природе, украс и светлост дома

УНИКАТНЕ ЛАМПЕ ОД ОБИЧНИХ ТИКАВА: Лепота природе, украс и светлост дома

189

У правом богатству врста, облика и боја тикава за свакога се нађе она права. Неко их воли печене, неко прави потаже, неко пите слане или слатке. За једног човека нису само јело. За њега су тикве материјал од којег ствара уметност. И то уметност која сија, нежним, необичним сјајем.

Текст и фото: Зорица Драгојевић

Слободан Тодоровић из Руме, прави лампе разних облика и мотива, у зависности од тикве коју је добио, сушио и уз помоћ малих бургија великог броја обртаја претворио у нешто најлепше што једна, наоко сасвим обична биљка, може да постане.

– Почео сам више из хобија, да убијем време и урадим нешто корисно. Тај хоби траје дуго, стекао сам доста искуства, али активно, рецимо, радим две године. Хоћу нешто да створим, да покажем људима да и од најпростије тикве могу да настану уметничка дела – каже.

А да би то уметничко дело настало, потребно је доста вештине, стрпљења и добар алат.

Од алата је најважнија бушилица са бургијама мањег пречника и великог броја обртаја. Како прави и дрвена постоља, потребан је и алат за обраду дрвета. Наравно, ту је и електрични део, који свако може да постави. Мора да се угради лед сијалица, како се лампа не би грејала. Потребно је доста вештине и воље да би се једна лампа направила. Сам смишља мотиве, иако зависе од облика тикве – која мора да буде сува и очишћена за обраду.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us