Uskoro avgustovski broj Dobrog jutra

Poštovani čitaoci,

U novom broju Dobrog jutra nastavljamo s predstavljanjem stotinu najlepših jela Srbije. Voćne prognoze i ocene daje naš najveći stručnjak za voćarstvo profesor dr Zoran Keserović, a dr Aleksandar Leposavić analizira stanje u proizvodnji i izvozu borovnice, jedne od najperspektivnijih voćnih vrsta. U novom broju možete saznati i kako se uz pomoć zvučnih talasa određuje vreme berbe, kao i kako se boriti sa žilogrizom, ali i drugim štetočinama u našim baštama i okućnicama. Ječam žela Kosovka devojka nije slučajno u narodnoj pesmi, a o ovoj žitarici možete čitati na stranicama našeg lista. Šta je tačno manuka, kako rade grnčari iz Zlakusa i kako se pravi ružin med pišu naši novinari i saradnici, a o tome koje su najpopularnije, a koje najbolje lubenice predavanje drži dr Žarko Ilin, profesor Poljoprivrednog fakulteta UNS. Mala škola pčelarstva nudi priču o medu od belog bosiljka, a u priču o vinima upleo se grašac, novo-staro ime za izalijanski rizling.

razvojnifv.png

RAZNO

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.