Насловна ВЕСТИ2 Ускоро извоз српске пшенице, кукуруза и јабука у Индонезију

Ускоро извоз српске пшенице, кукуруза и јабука у Индонезију

84

Министарство пољопривреде ће у наредних неколико дана са представницима Индонезије, који бораве у Београду, припремити споразуму којим ће се утврдити извоз кукуруза, пшенице и јабука из Србије у Индонезију, најавио је државни секретар Сенад Махмутовић.

Махмутовић је, на изложби индонежанских пољопривредних производа у ТЦ Галерија у Београду рекао да након одржаног Самита несврстаних у Београду бројне делегације посећују Србију и желе да сарадњу са нашом земљом подигну на виши ниво.

Истакао је да Србија и Индонезија имају добре и пријатељске односе.

„Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије домаћин је ових дана делегацији Министарства пољопривреде Индонезије, за нас веома важне и значајне државе са којом имамо традиционално добре билатералне и пријатељске односе“, казао је Махмутовић.

Најавио је да ће се у наредна три дана бити одржани састанци између министра пољопривреде Бранислава Недимовића и шефова индонежанске делегације.

Навео је да је циљ преговора да се остваре конкретни споразуми између две државе, који ће бити у интересу домаћих пољопривредника.

„Ради се о темама на којима ћемо ми разговарати са њима првенствено о извозу и пласману пшенице, кукуруза и јабука, на тржишту индонезије, а затим и осталих производа из Србије, као што су месо и месне прерађевине“, казао је државни секретар.

Оценио је да је то веома значајно за нашу земљу значајно, јер се ради о изласку Србије на тржиште од преко 273 милиона становника.

Махмутовић се осврнуо на то да су гости из Индонезије јуче имали прилике да на Етно сајму хране и пића осете Србију и уживају у домаћим производима наших крајева и додао да ми данас можемо да се упознамо са производима њихове пољопривредне производње који ће нам дочарати укусе Индонезије.

Изложбу под називом „Један дан са индонежанском кафом, воћем и цвећарством“ организије ресорно министраство у сарадњи са ПКС и амбасадом Индонезије, а посетиоци имају прилику да дегустирају бројне производе из ове земље, као и да се упознају са могућностима за привредну сарадњу.

Такође, изложени су производи од органских препарата за негу тела и косе, преко шећера и уља од кокоса, сушеног чипса од банане, манга и папаје, па све до егзотичних биљака попут змијине коже и змајевог воћа.

У оквиру изложбе одржана је панел дискусија о потенцијалима међусобне сарадње, а секретар Привредне коморе Србије Александар Богуновић је рекао да су две државе представиле оно што их међусобно привлачи у домену пољопривреде.

Навео је да ми јужно воће увозимо из Индонезије, али да наша тржишта нису међусобно конкурентна, јер немамо исту понуду.

„Оно што они производе, ми не производимо, а из Индонезије увозимо, на пример, манго. Тренутна годишња размена је око милион евра када је реч о воћу“, казао је Богуновић и додао да Србија увози из ове земље и зачинско биље и резано цвеће.

Истакао је да је Србија сада у поступку за увођење фито-санитарног сертификата за извоз кукуруза и пшенице.

Објаснио је да Србија има перспективу на овом великом тржишту да извози смрзнуто воће.

Богуновић је рекао и да је Индонезија четврти произвођач кафе у свету, али да цене њихове кафе нису довољно атрактивне за Србију, као и да је због удаљености транспорт кафе доста скуп.

Извор: Танјуг

Фото: Pixabay