Uskoro novi broj Dobrog jutra

U aprilskom broju našeg magazina bavićemo se tradicijom, običajima i verovanjia vezanim za Uskrs, najradosniji hrišćanski praznik. Vreme je da se uđe u rasadnike, o tome priča Nikola Milojević iz sela Ljubava kod Kruševca. Voćarstvo je svetla tačka naše poljoprivrede, kaže profesor dr Zoran Keserović. Da se u tome uspe, valja povesti računa o štetočinama. Zato se u ovom broju bavimo dudovcem i insektima koji oštećuju voćke. Ima li još vodeničara u Srbiji? Ima ih, ali gde, pročitajte u Dobrom jutru. Paradajz volimo u svim godišnjim dobima, ali najviše volimo onaj mirisavi i sočni, koji nas podseća na detinjstvo. Zato čitajte sve o starim, dobrim sortama. Saznajte i kako se gaji kikiriki, paprika, celer, a kako crni luk i da li se i kako isplati imati ga u bašti, govori profesor dr Žarko Ilin.

U našem broju pričamo o ljutom slatku, vinskoj akademiji, zovi i – engleskim konjima. Tu su i naše stalne rubrike posvećene pčelarima i gljivarima, koji ovih dana kreću na posao, a možete saznati i ko je doneo jorgovan u Srbiju.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18