Uskoro oktobarski broj Dobrog jutra

U novom broju našeg i vašeg magazina o jabuci koja osvaja naša i strana tržišta, vrstama sadnica i načinima zaštite piše profesor dr Zoran Keserović. Gastroheritolog Tamara Ognjević plete zanimljivu priču o načinu ishrane naših predaka u srednjem veku, poreklu sarme, baklave i oklagije. Profesor dr Žarko Ilin analizira pripremu zemljišta za narednu setvu i objašnjava zašto povrtari i dalje radije seju na otvorenom. O tome kako izgleda plastenička proizvodnja govori nam povrtar iz Počekovine Vladan Batočanin, a tu su i stalne rubrike o gljivama, mala škola pčelarstva, i novi serijal o žitaricama u ishrani. O mirisu tamjanike priča Mića Minić, jedan od prvih vinogradara koji je ovu sortu vratio na veliku vinsku scenu, a pričamo i o „sporoj hrani“ i lekovitom bilju. O tome kako je stekao titulu „Master of Wine“ priča Oskar Maurer, a kako izgleda prerada grožđa u božansko piće govori Ivana Šijački Majoroši.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18