Uskoro stiže i paprika iz Prijepolja

Na površini od 50 ari, Njegoš Stojadinović je u Prijepolju posadio oko 40 hiljada sadnica hibridne paprike superior, u narodu poznatije kao somborka. Rad i trud koji ulaže za sada daju dobre rezultate, te je paprika zametnula jake, lepe plodove, a Njegoš je više nego zadovoljan postignutim.

– Zadovoljan sam trenutnim stanjem. Dosta sam uložio i nadam se da će biti dobra berba paprike. Nadam se nekih dvadesetak tona ako sve bude idealno – kaže Njegoš, dodajući da paprika ima 6-8 prskanja od sadnje do berbe.

– Pre zametanja ploda, sedam dana posle sadnje prvo idu mangokal i bakar, drugo prskanje je išlo posle petnaest dana sa natrakolom. Treće je išao skudo i trajner, a sve vreme navodnjavam. Izvukao sam prskalice i iz Lima vučem vodu, oko 800 litara u minuti – objašnjava vredni poljoprivrednik iz Prijepolja. Kako su velike vrućine, a paprika zahteva dosta vode, u ovom periodu je potrebno dva puta dnevno zalivati.

– Vodu izbacuju dva puta dnevno, jer je u fazi formiranja ploda i traži više vode. Naljevam u jednom mestu i po dva sata, pa te prskalice posle prebacujem – priča Stojadinović. Do kraja formiranja ploda ostalo mu je još tri prskanja, a najbolja prihrana je ipak stajnjak.

– Pred berbu idu kalcijum i kalijum i svu hranu ubacujem u zemlju. Od veštaka azota i ubacio sam 25 traktora stajnjaka, zaorao, posle razvukao foliju traktorom, izvršena folija i tek onda sam sadio na razmaku 25 puta 25. Kasnije pobijem kočiće i kanapom podvezujem da se u rodu ne slomi, jer je bude oko 500 grama po stabljici. Za dvadesetak dana će već imati da se bere – svoj rod paprike uglavnom plasira restoranima, piljarama, a dosta ode i u Nemačku jer je kupuju ljudi koji tamo žive – ne žali se Njegoš, iako je puno posla, isplati se.

Tekst: Zorica Dragojević

Foto: Njegoš Stojadinović

razvojnifv.png

RAZNO

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime