Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Uskršnja jaja – magija farbanja i ukrašavanja

Uskršnja jaja – magija farbanja i ukrašavanja

556
Colorful painted eggs in a silver bowl with white flowers against green background

Povodom predstojećeg praznika,Uskrsa, želimo da vas podsetimo na savete iskusnih domaćica kako pravilno skuvati i obojiti jaja prirodnim bojama. Neki uskršnja jaja kuvaju petnaest minuta, drugi pola sata, jedni koriste potpuno sveža jaja koja su pre nekoliko minuta doneli iz kokošinjca, drugi biraju kupovna. Jaja ne bi trebala da budu prestara, no ako su suviše sveža, teže ćete ih oljuštiti. Ako ne želite da trošite previše vremena na ljuštenje, izaberite jaja koja su stara do 7 dana.

Koristite jaja koja se nalaze na sobnoj temperaturi barem sat vremena. Stavite ih u hladnu vodu u koju ste dodali kašičicu soli i kuvajte dok voda ne proključa. Jaja kuvajte na umerenoj vatri, pet do osam minuta, zatim ih pokrijte, sklonite sa ringle i ostavite ih u vodi još 15 minuta. Nakon što su se jaja četvrt sata ‘’odmarala’’, izvadite ih iz posude i ostavite još sat do dva na tanjiru kako bi se potpuno ohladila. Ofarbana jaja dobiće visoki sjaj, a boje će biti intenzivnije ako ih posle farbanja premažete vatom na koju ste prethodno naneli malo ulja, masti, putera ili margarina. Čak i parče slanine može da se koristi za ovu namenu.

Jaja u lukovini

Da biste ofarbali jaja u ‘’lukovini’’ potrebne su vam ljuske od 1-2kg crnog luka.Ljuske potopite u hladnu vodu, promešajte i tu prvu vodu prospite. Naspite novu hladnu vodu koja je dovoljna da prekrije željeni broj jaja. Naberite listove koji su vam najlepši: detelina, peršun, paprat, cvet maslačka… Pažljivo postavite list ili cvet na željeno mesto, pa obložite jaje starom najlon čarapom. Zavežite koncem čarapu i spustite jaje da se kuva u pripremljenoj boji. Ovako pripremljena jaja kuvajte oko 10 minuta u zavisnosti od intenziteta boje koji hoćete da dobijete. Gotova jaja ostavite da se ohlade, pažljivo rasecite čarapu, izvadite jaje i skinite list. Premažite jaje nauljenom vatom i složite u korpicu.

Šaranje voskom

Za šaranje jaja voskom potrebna vam je drvena olovka, čiode, sveća od voska, jaja i boje po želji.

Upalite voštanu sveću i pustite je malo da gori da se oko fitilja napravi barica voska. U olovku zabodite čiodu. Zagrejte čiodu nad plamenom umočite je u vosak pa crtajte po jajetu crticama, tačkicama… Našarana jaja spustite u boje koje ste pripremili. Izvadite gotova jaja, sastružite vosak i premažite jaja sa nauljenom vatom.Lakši način je da vosak zamenite voštanim bojicama. Iscrtate jaje i ponovite postupak kao sa voskom.

I evo podsetnika kako da ofarbate jaja na

prirodan način i dobijete divne i intenzivne boje

Crvena i ružičasta

Jaja u ovim bojama možete dobiti koristeći:

veliku količinu lukovice ljubičastog luka,

sok od brusnice ili šipka,

smrznute, mlevene maline, sok od trešnje ili višnje ili pomoću kompota od višnje,

cveklu (sveža ili samo njen sok).

Zelena

Zelenu boju najlakše ćete dobiti pri kuvanju jaja:

sa spanaćem,

sa koprivom.

Narandžasta

Ovu jarku boju možete dobiti:

manjom količinom ljuski (smeđeg) žutog luka,

šargarepom (i drugim povrćem koje je bogat karotenom),

kurkumom ili karijem, čilijem ili paprikom u prahu.

Smeđa

Ovu boju postići ćete kuvanjem  jaja u:

crnoj, domaćoj kafi,

čaju ili u vodi sa zdrobljenim ljuskama oraha,

prilikom kuvanja u mirođiji jaja će poprimiti zlatno smeđu boju.

Ljubičasta

Za ljubičaste nijanse idealni su:

cvetovi ljubičice (ako ih imate u dovoljnim količinama),

 tamno crno vino,

različiti čajevi (hibiskus,  borovnica, voćni čaj),

uz intenzivnu ljubičastu možete stvoriti i nežnu boju lavande pomoću cveća ljubičice i malo limunova

Žuta

Za žutu boju koristite:

koru narandže ili limuna (samo tanki, spoljni sloj),

listove šargarepe,

semenke celera,

semenke kumina,

zeleni čaj,

čaj od kamilice.

Plava

Plavičastu boju dobićete od:

smrvljene zamrznute borovnice i lišća crvenog kupusa.