Usred decembra rodile lubenice

Da lubenica rodi na njivi u decembru, zvuči neverovatno. To se, ipak, dogodilo u Drači kod Kragujevca, u domaćinstvu porodice Ristić.

Na njivi obrasloj žutom travom i prekrivenom tek ponekom pahuljom snega, zelene se lubenice. Zasađene još u aprilu, a sazrele u decembru. To „čudo“ dogodilo se u geografskom centru Srbije – selu Drači na njivi porodice Ristić. Slaviša kad je pre nekoliko dana krenuo da raskrči njivu, imao je šta i da vidi.

– Lubenice –  ja isekao jednu da vidim da nije propala, istrulela, a one kao usred leta. Stvarno sam zatečen i ja bio – kaže Slaviša Ristić iz sela Drača.

Zatečeni su bili i njegovi prijatelji koji su došli da mu pomognu, a onda se zasladili lubenicom.

– Sekli smo drva tu pre neki dan, ovaj, i drugari došli, ja sam se našalio sa njima, ajde da pojedemo ladan bostan. oni svi u mene, odakle ladan bostan i ja sam ubra po jednu lubenicu baš je bila jedna od najvećih imala je sedam, osam kila – navodi Slaviša Ristić.

I Slavišin drug priznaje da mu je cela priča bila neverovatna, a onda se i sam uverio.

– Najbolji opis. Znači, slatka je nikakve razlike nema, kao da sam je jeo u sezoni – kaže Goran Milošević, Slavišin drug.

Iako su decembarskim lubenicama zatečeni i stručnjaci, imaju objašenje za ovaj fenomen. Agronomi kažu da su lepo vreme i plodno zemljište produžili vegetacioni period, pa su lubenice umesto u avgustu sazrele u decembru.

Slaviša je dvadesetak decembarskih lubenica podelio sa porodicom i prijateljima. A da bismo i mi uživali u njima, sada po marketima u Kragujevcu za kilogram treba izdvojiti oko 300 dinara.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar