Насловна ВЕСТИ Uvođenje digitalne platforme eAgrar

Uvođenje digitalne platforme eAgrar

427

Izmenama i dopunama Zakona u poljoprivredi i ruralnom razvoju predviđeno je uvođenje digitalne platforme eAgrar, a to softversko rešenje omogućiće da se više od 400.000 gazdinstava od prvog jula iduće godine registruje onlajn. Uz navedeno, poljoprivrednici će elektronski moći po pojednostavljenoj proceduri da konkurišu za državne subvencije i premije.

U Nezavisnoj asocijaciji poljoprivrednika Srbije podsećaju na to da su kao udruženje imali zahteve ka Ministarstvu poljoprivrede da se uradi elektronska aplikacija, napravi idejno digitalno rešenje koje bi poljoprivrednicima olakšalo podnošenje zahteva i pravilo uštede u vremenu.

„Mi smo imali sugestije i primedbe, na to zašto se dugo čeka u redovima kod Uprava za trezor i tražili smo da se to reši na adekvatan način. To je rešeno i nadamo se da će to i funkcinosati kako treba da neće biti gužvi, da će poljoprivrednici moći elektronski da konkurišu za subvencije i ostalo“, rekao je Jovica Jakšić iz Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije.

Petar Ristić poljoprivrednik iz Neradina kaže da još nije upoznat sa platformom eAgrar i dodaje da bi poljoprivrednicima za početak trebalo pojasniti kako sistem funkcioniše.

„Nismo upućeni u to. Trebalo bi da Poljoprivedne stručne službe pomažu ili da se otvore ili neke Agencije koje bi to radile. Ima dosta starijih poljoprivrednika koji nisu sposobni to raditi. Očekujem uštede u vremenu jer mi kada počne proizvodnja, mi nemamo vremena da stojimo u redovima i da sakupljamo papire“, napomenuo je Ristić.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da će aplikacija E-agrar omogućiti transparentnost i da će povećati poverenje poljoprivrednika u sistem isplate državnih subvencija u Srbiji.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay