Uzgoj  paradajza u saksijama

Paradajz sorte Minibel je idealan za uzgoj u balkonskim sanducima, većim posudama, ili u minijaturnim vrtovima. Preporučuje se uzgoj u nešto većim posudama za cveće, na osunčanom, ali ipak zaštićenom mestu. Za vreme velikih vrućina treba ga obilno polivati, ali ne preko lišća. Đubriti treba tečnim đubrivom. Zemlja treba da bude plodna i propusna, a pre sadnje je valja pođubriti kompleksnim đubrivom. Iz pazuha listova je potrebno redovno uklanjati zaperke, kako bi se obezbedio dobar rod.

Sve je rasprostranjenije uzgajanje paradajza u saksijama i žardinjerama. Zato je potrebno znati da bujnorastuće sorte kasnog vremena sazrevanja nisu pogodne za takav način sadnje, ali većina mini i koktel-paradajza jeste, te na terasi rađaju slatke plodove, koji su vrlo ukusni u salatama. Žbunastorastuće sorte paradajza, kao što su Rotkäppchen ili Vilma, pogodni su za uzgoj u visećim saksijama na balkonima.

R.D.J.

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno